Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) ve Küresel Ayak İzi Ağı (Global Footprint Network – GFN) 2019 için Dünya Limit Aşım Günü‘nü 29 Temmuz olarak açıklamıştı. Türkiye için ise bu tarih 27 Haziran’dı. Bundan dolayı Türkiye bu yıl doğal kaynaklarını dünya ortalamasından 32 gün önce tüketmişti.
Her yıl daha da geriledi
Uluslararası araştırma kuruluşu GFN tarafından hesaplanan Dünya Limit Aşım Günü, ilk hesaplandığı 1971 yılından bu yana neredeyse her yıl geriledi. 1980’lerde kasım aylarında içinde bulunduğumuz yılın kaynaklarını tüketip gelecek yıldan yemeye başlamıştık. Fakat 2000’ler sonrası bu tarih önce eylül ayına, sonrasında ise ağustos ayının sonuna kadar geriledi.
Kaynak: Global Footprint Network (Küresel Ayak İzi Ağı)
GFN, Limit Aşım Günü’nü daha ileri bir tarihe öteleyebilmek için #MoveTheDate (tarihi ileri at) etiketi altında dünya genelinde bir inisiyatif başlattı. Bu inisiyatif kapsamında dünyanın her noktasından çevre aktivistleri bölgelerinde daha sürdürülebilir bir dünya ve kaynakların daha sürdürülebilir şekilde kullanılması için gerçekleştirilen etkinlikleri interaktif bir haritaya eklenmek üzere GFN ile paylaşıyor.
GFN’nin sitesinde ayak izinizi hesaplayın
‘Ne sıklıkla et ve sebze yiyorsunuz?’, ‘Yediklerinizin ne kadarı işlenmemiş gıdalardan oluşuyor?’, ‘Nasıl bir evde yaşıyorsunuz?’, ‘Eviniz ne ölçüde enerji tasarruflu?’, ‘Haftada kaç kilometre yol yapıyorsunuz?’ gibi soruların yer aldığı GFN anketini yanıtlayarak karbon ayak izinizi hesaplayabilir ve bu konuda bilinçlenebilirsiniz.