Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Taşova son günler içerisinde ülkenin birçok kentinden hastane önlerinde koronavirüs salgını test kuyruklarının olduğu görüntüler geldiğine dikkat çekerek önemli açıklamalarda bulundu.
Prof. Dr. Taşvova, pandemi süreci içerisinde testin önemli bir yer tuttuğunu ancak doğru zamanda yapılmayan testin büyük oranda yanıltıcı olacağını dile getirdi.
“Hastalığın doğru evresinde test yaptırmadığınız için doğru sonuç alamazsınız”
Bu konudaki en büyük hatanın temaslı olan kişinin telaş yaparak hiçbir semptom göstermemesine karşın temastan kısa bir süre sonra teste gitmesi olduğunun altını çizen Taşova şunları söyledi: “Pozitif biriyle temas sonrası altı günden önce yaptırılan testin pozitif çıkma olasılığı yok denecek kadar az. Yani siz aslında virüsü vücudunuza almış olsanız dahi hastalığın doğru evresinde test yaptırmadığınız için doğru sonuç alamazsınız. Kişi semptom göstermediği halde altı gün öncesinde hastaneye gidip ‘Bende bulgular’ var diyerek test yaptırırsa hem kendisini yanıltır hem de sağlık sisteminde yoğunluğa neden olur. Temaslıysanız bulgular ortaya çıkarsa zaten filyasyon ekipleri sizi yönlendiriyor. Altı gün içinde kendinize dikkat edin. Belirti ve bulgu varsa hemen sağlık kuruluşuna başvurun.”
“Şu ana kadar lokal ağrı dışında önemli bir yan etki yok”
Adana’daki aşı çalışmalarına da değinen Prof. Dr. Taşova, çok sayıda gönüllüye aşı yapıldığını bu sayının 1000’e yaklaştığını ifade etti. Kendisinin de aşı gönüllüsü olduğunu ve 14 gün sonra ikinci aşıyı olacağını anlatan Taşova, “Kullandığımız aşı yaygın olarak kullanılan ve halk arasında ‘ölü virüs aşısı’ olarak bilinen inaktive aşısıdır. Şu ana kadar lokal ağrı dışında önemli bir yan etki yok. Çalışmalar sürüyor. Burada önemli olan aşının ürettiği antikorun ne kadar süreyle kalıcı olacağıdır” dedi.