Ekonomi tarafında yaşanan ani değer kayıpları kimi hastanelerde yalnızca hayati öneme sahip ameliyatlara izin verildiği yönünde verilen talimatlar kamuoyuna yansımıştı.
Kanser gibi önemli hastalıkların tedavi sürecinde kullanılan ilaçların yanı sıra ağrı kesici ve grip aşıları temininde de çok ciddi sıkıntıların olduğu ortaya çıktı.
Ülke Tarihinde İLK
TEİS Genel Başkanı Saydan, ağrı kesiciden grip aşısına kadar birçok ilacın temininde ciddi sorunlar yaşandığını anlatırken, “Ağrı kesici, depolardan eczanelerimize ikişer, üçer kutu geliyor. Ülke tarihinde meslek olarak ilk defa ağrı kesicinin temininde sıkıntı yaşanıyor. Olası bir salgını önlemek için ise yeterince grip aşısı bulunamıyor” ifadelerini kullandı.
‘Yoğun Göç Vatandaşların Bağışıklık Sistemini Olumsuz Etkiledi’
Eczane ve ecza depolarında yeterli miktarda grip aşısı olmadığına değinen TEİS Genel Başkanı Saydan, Türkiye’ye yönelik gerçekleşen yoğun göçün vatandaşların bağışıklık sistemini olumsuz etkilediğini ifade etti. Saydan, ilaç üreticisi, tedarikçi ve dağıtıcı firmaların, ilaçların piyasaya arzında sorun yaşanmaması adına gerekli gayreti göstermeleri gerektiğini belirtti.
Aşılanmanın her zamankinden daha da önemli bir hal aldığına dikkat çeken Saydan, Türkiye’de üretilmeyen grip aşısının ithal edildiğini ve olası bir salgın vakası durumunda talebi karşılayabilecek yeterli miktarda aşı olmadığının altını çizdi.
Saydan: İlaç Takasındaki Kısıtlama Kaldırılsın
Bulunmayan ilaç sorununu azaltabilmek adına eczaneler arasında ilaç takası konusunda yaşanan kısıtlamanın kaldırılması gerektiğini vurgulayarak, “Bazı illerde yoka giren ilaçlar, başka illerde hala bulunabilmektedir. Sadece il içi takas uygulamasına izin verilmesi sebebiyle farklı il sınırlarında olan karı-koca meslektaşlarımız bile ilaç takası yapamıyor” açıklamasında bulundu. İlaç takısı konusunda yaşanan kısıtlamanın kaldırılması ile sıkıntı yaşanan bu sürecin rahatlatacağını savunan Saydan, “Yıl sonunda ilaç sıkıntısı yaşanmaması, piyasada bulunan ilaçların sağlanması için iller arası takas yasağının kaldırılması gerekmektedir” dedi.
Saydan ayrıca Sağlık Bakanlığı’na eşdeğer ilaç konusunda çağrıda bulunarak, “Eşdeğer ilacın yanlış ilaç olmadığı ve hastayı tedavi edenin ilacın ismi değil etkin maddesi olduğunun anlatılabilmesi için Bakanlığın daha aktif rol almasını ve kamuoyunu bilgilendirecek çalışmalar yapmasını istiyoruz. Eşdeğer ilaç yani yerli ilacın yaygınlaşmaması halinde önümüzdeki süreçte ilaç tedarikinde yaşanan sorunların katlanarak artmasından endişe ediyoruz” açıklamasında bulundu.