Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınında vakalarda ikinci artış döneminin yaşandığı bilgisini paylaştı.
Toplumsal bağışıklık
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs salgınının sona erdirilebilmesi adına toplumsal bağışıklığın sağlanması yönünde beklentilerinin olmadığını, bu vaka sayıları ile toplumsal bağışıklığın ancak 11 yıl içerisinde gelişeceğini ifade etti.
Pandeminin sona erebilmesi adına ikinci seçeneğin aşılama olduğuna dikkatleri çeken profesör, bununla ilgili çalışmaların da uzun bir süreç gerektirdiğini anımsattı.
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan yaptığı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Salgının bitmesi için ikinci olasılık aşı. Aşıya da baktığımız zaman bireysel koruyuculuğu sağlayacak bir aşı önümüzdeki sene çıkabilir. Belki birkaç aşı çıkabilir, ancak salgını durduracak olan bütün dünyanın aşılanması. Bu birkaç seneden önce çok mümkün gibi görünmüyor. O kadar aşının üretilmesi, depolanması, ulaştırılması, uygulanması ancak o kadar zamanda olur.”
“Geri sadece mutasyon ihtimali kalıyor”
Mehmet Ceyhan, toplumsal bağışıklık ve aşı çalışmalarına ek olarak, koronavirüs salgınının etkisini kaybetmesini sağlayacak bir diğer ihtimalin de mutasyon olduğunu ifade etti.
Virüsün mutasyona uğrayarak sona ermesinin ‘en büyük olasılık’ olduğunu belirten profesör, şu değerlendirmelerde bulundu: “Geri sadece mutasyon ihtimali kalıyor ki bunların içinde en büyük olasılık mutasyon. Çünkü 20’nci yüzyılın başından itibaren olan salgınlara baktığımızda genellikle bir mutasyonla iki yıldan önce bitmişler. O yüzden her gün takip ediyoruz, bu virüs çok sık mutasyona uğruyor ama henüz virüsün davranışını değiştirecek mutasyon olmadı. Her an olabilir, bekliyoruz. Böyle bir şey gerçekleşmezse evet, bu sonbaharı ve kışı da yine salgınla uğraşarak geçireceğiz gibi görünüyor.”
“Şu anda Türkiye’nin sorunu bu”
Profesör Mehmet Ceyhan, hastalığı belirtisiz şekilde geçiren vakalara yönelik olarak da Sağlık Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği araştırmaya göre, bu şekilde hastalığı geçiren kişilerin oranının 10 binde 26 olarak tespit edildiğini söyledi.
Bunun nüfusa oranlanması durumunda yaklaşık 215 bin kişinin hastalığı belirtisiz geçirdiğine dikkat çeken Ceyhan, şu ifadelere kullandı: “Şu anda Türkiye’nin sorunu bu, özellikle kendileri belirtisiz ya da az belirtili olduğu için farkına varılmayan ancak ortalıkta dolaşan insanlar.”