Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklama dünyadaki genç nüfusun yüzde 90’a yakınının toksik hava soluduğunu ve bu durumun gelecek nesillerde kamu sağlığını derinden etkileyeceğini ortaya koydu.
Bu açıklamaya göre yaklaşık olarak 1.8 milyar çocuğun kirli hava soluduğu anlamına geliyor. Bu durumun bir sonucu olarak gelecek nesillerde kirli havaya bağlı ölüm oranları yükselebilir. Kirli havanın en çok etkilediği kişiler ise çocuklar ve hamile kadınlar. Kirli havanın en çok etkilediği bu kişilerde organ ve sinir sistemi gelişiminde diğer yetişkinlere nazaran uzun erimli zararlar ortaya çıkması daha muhtemel.
Ancak kirli hava yalnızca açık alanda bulunmuyor. Araştırma, ısınmak için katı yakıt ya da parafin kullanımının özellikle çocukların sağlığına doğrudan etki ettiğini ortaya koydu.
Konu ile ilgili olarak açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) direktörü Tedros Adhanom, “Kirli hava milyonlarca çocuğu zehirleyip, hayatlarını mahvediyor. Bunun bahanesi olamaz. Her çocuk temiz hava soluyabilmeli ki büyüyüp potansiyellerini kullanabilsinler” şeklinde konuştu.
Hava kirliliğinin çocukların beyin gelişimine yönelik sorun çıkardığını ifade eden WHO kamu sağlığı ve doğa direktörü Maria Neira ise, bu sorunun iklim değişikliği ile birlikte başa çıkılması gerektiğini söyledi.