Sözcü gazetesinden Ömercan Altay’ın haberi İstanbul’daki tarihi ve doğal güzelliklerimizi nasıl tahrip ettiğimize dikkat çekiyor. Öte yandan belediyeler bu pisliği görmezden gelirken suçu, kaymakamlığa, kaymakamlık Orman Müdürlüğü’ne, Orman Müdürlükleri’nin bağlı olduğu Tarım ve Orman Bakanlığı ise böyle durumlarda suçu Kültür Bakanlığı’na atıyor.
Çatalca’nın İnceğiz Köyü’nde bulunan İnceğiz Mağaraları’nı her gün yüzlerce kişi ziyaret ediyor. Mağaralar köylüler tarafından “Kemal Sunal mağaraları” olarak da adlandırılıyor. Bunun nedeni başta Salako olmak üzere Kemal Sunal’ın filmlerindeki bazı mağara sahnelerinin burada çekilmiş olması.
İnceğiz Mağaraları doğal yollarla oluşmuş kaya kovukların sonraki yıllarda insanlar tarafından işlenmesi, büyütülmesi sonucu 4-5 katlı bir apartman dairesi gibi birçok odadan oluşuyor. Tarihi ise M.Ö. 5500 yıllarına kadar iniyor. Mağarayı dikkatli gözlerle incelediğinizde doğal yollarla oluşmuş ilk kovukları ve daha sonra büyütülüp değişik amaçlarla kullanılmış odaları görmeniz mümkün.
TARİHE BÜYÜK SAYGISIZLIK
Tarih açısında bu kadar önemli bir yere sahip olan İnceğiz Mağaraları şimdilerde terk edilmiş durumda. Her gün yüzlerce vatandaşın ziyaret ettiği bu mağara çöp yığınlarının yanı sıra duvar yazılarıyla harabeye dönüşmek üzere.
SAHİPSİZ KALDI
Her yerinde tarih kokan İnceğiz Mağaraları’na ne Çatalça Belediyesi ne de Çatalça Kaymakamlığı sahip çıkmıyor. Çatalca Belediyesi özel kalem birimi İnceğiz Mağaraları’nın bakımının kendilerine ait olmadığını ve Çatalça Kaymakamlığına ait olduğunu belirtiyor. Kaymakamlık ise İnceğiz Köyü’nün 2014 senesinde mahalle statüsüne geçirilmesinin ardından Çatalca Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı olduğunu belirtiyor.
KARŞI KIYI’DAKİ YOROS VE POYRAZKÖY KALELERİ DE AYNI PERİŞANLIKTA
Anadolu Yakası’nın en güzel yerlerinden biri olan Beykoz’da da tarihi yapılarımız tahribat ve pislik içinde… Bizans döneminden kalma Yoros Kalesi’nin çevresini saran kafelerin çirkin mimarisi bir yana kalenin bakımsızlığı, kapılarına vurulan kilitler ve çevresinin çöpten geçilmemesi içler acısı bir durum. Nisan ayında Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrencileri tarafından temizlenen ve yüzlerce poşet çöp toplanan Yoros Kalesi yine pislik içinde kalmış durumda…
POYRAZKÖY KALESİ REZALETİ
Cenevizliler’den Bizanslılar’a sonra Osmanlı’nın eline geçen Poyrazköy Kalesi tamamen kaderine terk edilmiş vaziyette. Kale gündüzleri piknikçilerin en gözde mangal mekanı durumda ve geceleri ise alkoliklerin işgalinde… Her ziyaretçinin çöpünü bıraktığı kalenin mahzenleri pislikten geçilmiyor. Duvarları ise aşıkların sprey boyalarına maruz kalmış.