Twitter’da gündemden düşmeyen konuların başında Elif Şafak ve çalıntı olduğu iddia edilen son romanı var. Şafak’ın Kahraman Çayırlı’nın 2007’de raflarda yerini alan “Hayat Kadınları Aldatmaz”dan yola çıktığını, karakterlerin, yerlerin hatta isimleri bile harflerin yerlerini değiştirerek kullandığını iddia ediyor.
konuyu ilk olarak ele alan SanatAtak’a göre Elif Şafak’ın Booker’a aday kitabı “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”ye dair iddialar bunlarla sınırlı değil.
Hayat Kadınları Aldatmaz’daki “dansöz” ve “mezarlık” sahnelerinin çok az farkla kullanıldığı, kitapta Şafak’ın Leyla’sının ölümünün ardından 10 farklı dakikasının anlatılırken Hayat Kadınları Aldatmaz’da Aysel’in 10 farklı gününün anlatıldığına dikkat çekiliyor.
Çayırlı’nın kitabında yer alan Aysel’in en yakın arkadaşı olan transeksüel karakter ve ailesinin zoruyla ona gelen eşcinsel karakterlerin de Şafak tarafından kullanıldığı söyleniyor.
İddialara göre Kahraman Çayırlı’nın “Aysel” ve “Adin” adlı karakterleri “On Dakika Otuz Sekiz Saniye”de Leyla ve Dali adlarıyla kullanılıyor. Şafak’ın 80 sayfalık “Hayat Kadınları Aldatmaz”ı okuyup bir şablon olarak kullandığı ve içini doldurduğu da iddialar arasında. İddia sahipleri genellikle çok takipçisi olmayan ve kimliğini açıklamayan hesaplar. İntihale konu olan kitabın yazarı Kahraman Çayırlı’nın ise henüz iddialara dair bir açıklaması yok.
Şafak, intihal iddiaları ile ilk kez karşı karşıya kalmıyor.
Daha önce “İskender” romanının Zadie Smith’in “İnci Gibi Dişler” adlı romanıyla pek çok paralellik gösterdiği, “Ustam ve Ben” adlı kitabının ise konusunu yazar Jose Saramago’nun “Filin Yolculuğu” kitabından aldığı iddia edilmişti. Yine sosyal medyada Şafak’a ait bir paragrafın Chuck Palahniuk‘in “Gösteri Peygamberi”nde aynen yer aldığı ileri sürülmüş ancak bu iddia kanıtlanamamıştı.
İşte o iddialar:
PEKİ YAYIN EVLERİ KONU HAKKINDA NE DİYOR?
Konuyla ilgili LeMan HaBer olarak iki yayınevine ulaştık. Fakat ”Hayat Kadınları Aldatmaz” adlı eserin yazarı Kahraman Çayırlı’ya ve Elif Şafak’a ulaşamadık.
Elif Şafak’ın yayınevi Doğan Kitap Kurumsal İletişim’den Ceren Akardas sadece konuyla ilgili kamuoyu açıklaması yapacaklarını belirtti.
Dün gece Twitter’dan ”Elif Şafak’la ilgili olarak bugün sosyal medyada dile getirilen iddialar art niyetli ve gerçek dışıdır. Elif Şafak, Booker Ödülü’nün altı değerli adayından birisidir. Doğan Kitap” mesajı paylaşılırken çalıntı eser iddialarına yer verilmedi.
Kahraman Çayırlı’nın kitabının yayınevinde Cinius’tan Zeynep Aytekin ise iddiaları sosyal medyadan takip ettiklerini ”Hayat Kadınları Aldatmaz” adlı eserinin 80 sayfa, Elif Şafak’ın kitabının 390 sayfa olduğunu belirterek hangi konuların, karakterlerin, yerlerin ”intihal veya değil” olup olmadığını anlamak için editörlerce detaylı bir inceleme yapılmadan konuşmanın doğru olmadığını açıkladı.
Mancherster Edebiyat Festivali ise 13 Eylül’de ayyuka çıkan iddialar üzerine ilk önce Elif Şafak’ın Booker Ödülleri’ne giremeyeceğini duyurduktan sonra tweetini silerek Elif Şafak’ın dahil olduğunu açıklamıştı.