Büyük İskender’in şaşkınlık yaratan ve müze deposunda temizlik yapılırken bulunan heykeli 2020 yılında sergilenecek.
Yıllardır kayıp lisetesinde olan Büyük İskender’in büstü Yunanistan’daki Veroia Arkeoloji Müzesi deposunda sayım yapan küratörler tarafından bulundu.
Arkeofili’nin haberine göre, Mermerden yapılan ve burnu kırık olan büst, büyük ihtimal Büyük İskenderi’n M.Ö. 323’te ölümünden yaklaşık 200 yıl sonra, M.Ö. 2. yüzyılda yapılmış. Müze deposunda sayım yapan küratörler eski harçların ve kirletici maddelerin altında seramik ile sandıklar arasında kalan yontulmuş büstü gördüklerinde deponun stoğunu sayıyorlardı.Yunan Kültür ve Spor Bakanlığı’nda müdür Angeliki Kottaridi, büstün dalgalı saçlarına ve büyülü gözlerine dikkat çekerek, “Onu gördüm… Eskimişliğin ve ilgisizliğin güzel yüzünde bıraktığı yaralara rağmen” dedi. Kırık burunlu heykel, yıllar boyunca oldukça yıpranmıştı.
Kottaridi, heykelin üzerinde harç parçaları olduğunu, çünkü 18 ya da 19. yüzyıllarda bir duvarda yapı malzemesi olarak kullanıldığını belirtti. Arkeologlar, bir Yunan köyünün molozunda bu heykeli bulduktan sonra onu depoya yerleştirdi. Daha sonrasında heykel unutuldu. Kottaridi, “Kimse onun Büyük İskender olduğunu anlamadı” dedi. Ancak Kottaridi, yaklaşık 2 bin 100 yıllık heykelin, imparatorluğu Balkanlar’dan günümüzdeki Pakistan’a kadar uzanan büyük fatihe ait olduğunu hemen bildiğini söyledi.
Kottraridi ve meslektaşları, heykeli temizledikten sonra 2020 yılının sonunda Vergina’daki Aigai Kraliyet Mezarları Müzesi’nde sergilemeyi planlıyor.