Ankara kulislerinde, bir süredir yeni sistemin daha işler hale getirilebilmesi adına ne yapılması gerektiği tartışılıyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre yeniden oluşturulan hükümette ‘kabine revizyonu’ gerçekleştirilebilir iddiası gündeme getirildi.
Edinilen bilgilere göre bakanlıkların birleştirilmesi ve bazı kurumların bağlı bulunduğu bakanlıkların değiştirilmesinin sonrasında verimlilik ile ilgili sorunlar yaşanmaya başlandı. Dört ay içerisinde bakanlıkların büyüklüklerinin tek bir bakan tarafından yürütülmesinin güçlüğü görüldü. Bazı bakanların, bakanlıkların yalnızca bir tek yönüne yoğunlaştığı, diğer alanlar ile ilgili olarak alınması gereken kararların geciktiği gündeme getirilmeye başlandı.
Bakanlıklarda yeniden bölünmeler yaşanabilir
Yaşanan bu gelişmelerin sonrasında Ankara kulislerinde, özellikle birleştirilince çok büyük yapıya dönüşen, karar alma mekanizmalarında sıkıntı yaşanıldığı düşünülen bakanlıkların yeniden bölünebileceği konuşuluyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın ayrılabileceği konuşulurken Ticaret ve Gümrük’ün ayrı yapılara dönüştürülebileceği ihtimali öne sürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda da turizm ile ilgili çalışmaların başarı ile gerçekleştirilmesine karşın kültürün gölgede kaldığı iddia ediliyor.
Hem kabinenin yapısında, hem de kabinede yer alacak isimlerde revizyona gidilebileceğini iddia edenler, bakanlık sayısının ise 16’dan 19’a çıkarılabileceğini, bazı bakanların değiştirileceğini, bunun da Ocak ayı içerisinde veya yerel seçimlerden sonra yapılabileceğini dile getiriyorlar.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da daha önce gerçekleşen parti toplantısında, sistemden kaynaklanan sorunlar ile ilgili eleştirilerini dile getirmiş ve bazı kurumların yanlış bakanlıklara bağlandığı tespitinde bulunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamasında, “Şimdi piyasalardaki fiyat denetimlerini İçişleri Bakanlığı yapmalıydı, zabıtalarla birlikte. Çünkü onların hem güçleri var hem de denetimden sonuç alabilecek caydırıcı imajı var. Ticaret Bakanlığı’na verilmiş bu denetimler ama nasıl yapsın. Bunu yapacak elemanı bile yoktur. Bu doğru olmamış” ifadelerine yer vermişti.