Yedekçi ilk günden beri Beşiktaş için projelerini ortaya koyan, geçmişte yaptıklarıyla dikkat çeken, şehir planlamacılığı, mimari, çevrecilik gibi konularda uzmanlığı olan bir isim. Ayrıca çok çalışkan olduğunu da eklemeliyiz. Beşiktaş taraftarı olduğunu da… Yedekçi’ye ne sorduysak dobra sorduk, ne cevap verdiyse dobra verdi.
– Beşiktaş belediye başkanlığına adaysınız, eğer Başkan olursanız ana projeleriniz nelerdir?
Beşiktaş Belediye Başkanı olduğumda öncelikle çocuklara, gençlere, öğrencilere ve yaşlılara dönük projelerimizi gerçekleştireceğiz. Çünkü hedefimiz kentsel yaşam kalitesini daha da arttırmak. Bizim öznemiz insan. Erişilebilir, yaşanabilir bir kent oluşturmaya yönelik çeşitli ulaşım alternatifleri oluşturma hedefindeyiz. Mimari yaratıcılığın kentsel görünümün kalitesindeki rolü açıktır. Ancak aslolan bu fiziksel mekanlarda yaşayan insanların mutlu ve huzurlu olmasıdır.
Bu bağlamda sağlıklı kentleşme koşullarında, sanat, spor ve kültürel alanların ve rekreasyon alanlarının tüm kent sakinlerince eşit kullanılabilmesinin sağlanması önceliğimizdir. Çocukların oyun alanı avm içindeki telli kafesler olmamalıdır. Yaşayan sokak dokusu önemli, sokaklarda insanlar yaşayamıyor sadece her yer beton ve egzoz dumanı…Daha nefes alınabilir bir Beşiktaş hayal değil…
Beşiktaş’ta amacımız; insanları mutlu eden kent dokuları oluşturmak, kültürel olanaklar sağlamak, kütüphaneler kurmak, rekreasyon alanları oluşturmak, betona değil insanımıza yatırım yapmak, insanlarımızın bir araya gelebildiği, ruhsal ve fiziksel olarak ihtiyaç duyduğu mekanlara yürüme mesafesinde erişmesine olanak sağlamaktır.
Beşiktaş Belediye Başkanı olduğumda öncelikle çocuklara, gençlere, öğrencilere ve yaşlılara yönelik projelerimizi gerçekleştireceğiz. Her mahalleye spor alanları kurup, yeşil alanları herkesin kullanabileceği şekilde düzenleyeceğiz.’ Sanat Sokağı ‘oluşturarak yurt içinden ve yurt dışından sanatçılarımızın on günlük etaplarla Beşiktaş sokaklarında, halkımızla buluşmasını sağlayacağız. Yaşlılarımıza yönelik özel alanlar belirleyip onların sosyalleşmesi ve sağlıklı bir yaşamın içeresinde yer almalarını destekleyeceğiz.
Engelli vatandaşlarımızın ve yaşlılarımızın kent bütününe erişilebilir olması için enerji etkin (sürdürülebilir) bir kent oluşturacağız. 18 yaş altına ve 65 yaş üstüne ücretsiz ikramların olduğu, çayın 50 kuruşa satıldığı sosyal alanlar tanzim edeceğiz. Kent kimliğine saygılı ve duyarlı bir Beşiktaş için emek vereceğiz.
Projelerimizin içinde; hayvan otelinin, hastanesinin ve barınağının bulunduğu özel alanların tanzimi, motorize olmayan ulaşım çeşitlerinin (ör. bisiklet) entegre edildiği alanlar ile konforlu toplu ulaşımın desteklenmesi, yüksek nitelikli mimarlık uygulamaları ve yeşil bina anlayışıyla projelendirme, elektronik katlı otopark sistemlerinin mahalle bazında arzı karşılar düzeylere çıkartılması, belediyecilikte katılımın ve şeffaflığın en üst seviyeye taşınması, halkın elinin rahatça ulaşabildiği açık sergi ve kütüphanelerin kurulması, “Akıllı Belediye Sistemleri” nin oluşturulması, vatandaşa hizmet merkezi kurularak insanların hayatını kolaylaştıracak hayatın içinden projelerin üretilmesinin sağlanması, mevcut pazar yerlerine öneriler getirerek cumartesi kurulan pazar yeri sorununun kesinlikle çözüme kavuşması, dünyadan ressamların, heykeltıraşların ve mimarların konuk edilerek halkımıza bilgi ve fikir akışının sağlandığı ‘’AÇIK SANAT OKULU’’ projemizin hayata geçmesini sıralayabiliriz.
Yağmurla kendini temizleyen cephe ve çatı kaplama malzemeleri kullanımı, atık ve yağmur sularının arıtılarak sulama sistemlerinde kullanımının sağlanması, güneş pilleri kullanımı ile güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi uygulanacak pilot projelerimiz arasındadır. Çiftçi pazarları ile yerel ürünlerin kent sakinine doğrudan ulaşması sağlanacak ve uygun fiyatlı organik gıda pazarları kurulacak öğrencilere organik gıda servisi sağlanacaktır. Ev çöpleri otomatik yeraltı atık toplama sistemleri ile yer altında toplanacaktır.
– Çarşı içi cafe ve restaurantların hegemonyasında ve hijyenini kaybetti. Oysa Beşiktaş’ın merkezinde hala yaşayan insanlar var, onlar adına ne gibi projeleriniz olacak?
Yıllarca çarşı içine yakın bir yerde ikamet etmiş biri olarak ve kent bilimci gözüyle burada yaşayan halkın ve esnafın sorunlarına ve çözümlerine hakimim. Çarşı içinde özellikle gençlerin sıklıkla gittikleri yeme içme mekanları var. Bu mekanların temiz, tabelalarının standart formda düzenlendiği, klimalarının görsel kirlilik yaratmayacak şekilde gizlendiği, sokak sağlıklaştırma çalışmalarının yapıldığı bir proje ile hem kent sakinleri için hem de esnaf için gerekli iyileştirme çalışmalarını yapacağız.
Çok sayıda insanın yürüdüğü çarşı içinde zemine döşenecek “Güneş Panelleri” ile elektrik enerjisi üretilebilir. Enerji etkin bir çarşı planlıyoruz.Kent kimliğine saygılı ve duyarlı bir Beşiktaş için sivil mimari örneklerinin bulunduğu yapılar ve çevresi düzenlenerek huzurla uyanılan sevgiyle çalışan umutla öğrenilen yeşilbir Beşiktaş oluşturacağız.
– Bir akademisyen olarak şehircilik anlamında Beşiktaş’ta değişmesi gerektiğini düşündüğünüz ilk şey nedir?
Otopark sorunu önemlive öncelik gerektiriyor ve bizim de üzerinde yoğunlaşacağımız ilk konu otopark sorunu olacaktır. Ayrıca Beşiktaş’taki sitelerin de birçok sorunu var bunların da farkındayız ve hepsine memnun olacakları çözümlerimiz hazır.
Çevreye duyarlı saygın bir kent yaratmak öncelikli hedefimiz. Çevre kirliliği ve iklim değişikliği Dünyanın en büyük sorunlarından. Modern ülkeler bu sorunu çözmek için çalışmalar yapıyorlar. Biz bu çalışmaların yakın takipçisiyiz, bizim de amacımız sürdürülebilir bir yaşam alanı kurmak. Güneş panelleri, elektrik üreten yaya yolları ve Denizi Temizleyen Fonksiyonel Platformlar ile örnek bir Beşiktaş yaratmak hayal değil.
Gençler için modern yurtlar, engelli vatandaşların yaşam kalitesini yükseltecek onları sosyal hayata entegre edecek fiziksel yapılanmalar, küçük esnaf odaklı ticaret merkezleri, sokak hayvanları için iyileştirilmiş rehabilitasyon merkezleri gibi vizyon projelerle Beşiktaş’ta ilklere imza atmayı amaçlıyoruz.
– Yaşanabilirlik endeksi Türkiye genelinde en yüksek ilçe Beşiktaş seçildi. İlçenin sokak ve caddelerinde de Avrupai bir hava yakalanabilecek mi ya da sizin hedefiniz nedir?
Büyük önderimiz Atatürk ülkemizin gelişimi için muasır medeniyetler seviyesini işaret etmiştir. Beşiktaş’ta yaşayan halk zaten kültürel açıdan oldukça ileridir. Bizim de amacımız kent yaşam kalitesini artırmak, yürünebilir sokaklar, gezilebilir çarşılar ve parklar ile sosyal imkanları en iyi şekilde halkımızla buluşturmak olacaktır.
Parsel arka bahçelerinde ki görüntü kirliliğinin ortadan kalkması ve komşuluk ilişkilerinin gelişmesi için parsel arka bahçeleri düzenlenecek ve böylece hem yaşam kalitesi artmış, komşuluk ilişkileri güçlenmiş hem de parsel arka bahçeleri estetik bir görünüme kavuşmuş olacaktır. Güneş ışığı kullanan solar lambalarla çevre dostu, aydınlık, güvenli sokaklar ve meydanlar oluşturulacak ve doğru aydınlatma şekliyle suç oranının kentte azaltılması sağlanacaktır.
“Kardeş Meydanlar Projesi “ile her hafta dünyanın bir meydanını Beşiktaş’a misafir edecek, değişik ülkelerin kültürlerini Beşiktaşlılarla buluşturacağız. Rehberli sokak turlarıyla Beşiktaş’ın kent kültürünü dünyaya tanıtmış olacağız.
Kent bilimci mimar olarak daha öncede açıkladığımız projelerimizde ve sunumlarımızda hedefimizi anlatmaya çalıştık. Türkiye’nin ve dünyanın birçok şehrine örnek bir kent olarak planlayacağımız Beşiktaş için sonraki 5 yıllık dönemde çok daha ötesini hedefliyoruz. Sonraki 5 yıllık dönem için de vizyon projelerimiz şimdiden hazır.
– Gülay Yedekçi’nin Beşiktaş geçmişi hakkında bilgi verebilir misiniz?
Önce Türkali Mahallesi sonra Akatlar Mahallesi ve hala Konaklar Mahallesinde olmak üzere uzun yıllardır Beşiktaş’ta yaşıyorum. Taraftarı olduğum takım da Beşiktaş’tır yani iyi bir Beşiktaş’lıyımdır diyebilirim. Beşiktaş ilçesine sevdalı biri olarak yıllardır yaşadığım Beşiktaş’ın kent kimliğini koruyarak daha yaşanabilir, turizm de daha cazip, alternatif ulaşım sistemlerinin mevcut sistemlere uyarlanacağı, kültür ve sanat merkezi haline gelmiş bir Beşiktaş olması amacı ile Beşiktaş Belediye Başkanlığına aday adayıyım. Beşiktaş’ta yaşayan, buranın bir parçası olan, semtine aşkla bağlı biri olarak yaşanan olumsuzlukları biliyorum. Bunların çözüme ulaştırılması nokta atışlı projelerle mümkün. Biz Beşiktaşlıyız! Sorunları Biliyoruz. Çözümleri BİLİYORUZ HAZIRIZ, çevreye dost sürdürülebilir bir Beşiktaş’ı hayata geçirmeyi istiyorum.Beşiktaş’ta denizin mavisini, yeşilin her tonuyla buluşturacağız.
– Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu Beşiktaş, Kadıköy gibi CHP kaleleri konusunda çok hassas. Sizin mimar ve kent bilimci geçmişiniz bu anlamda bir avantaj olarak görünüyor. Ne diyorsunuz?
Siyasi arenada liyakat sahibi kişilerin aktif olarak görev üstlenmesi gerekli. Genel Başkanımızın da bu konuda kararlı olduğu düşüncesindeyim. Ben kadınlarımızın da her yerde temsilcisiyim bu benim misyonum. Ayrıca çok severek yaptığım mesleğimi akademik anlamda halen devam ettirmekteyim. Kentsel Dönüşüm, Geleceğin Şehirleri ve Biyomimikri (Doğadan Esinlenen Tasarım) uzmanlık alanlarımdır. Yayımlanmış 4 kitabım var. Alanında profesyonel birinin bir kentin sorunlarına ve onun çözümlerine daha çok hakim olduğuna ve projelerinin gerçekleşmesinin daha mümkün olduğuna inanıyorum dolayısıyla Beşiktaş’ı, umudun, huzurun ve mutluluğun ilçesi yapmak için ben ve ekibim HAZIRIZ…
– CHP’nin yerel seçim anketlerinde ciddi bir oy artışı görünüyor. AKP ise ekonomiyle beraber her geçen gün oy kaybediyor. Eğer aday ve sonra da Başkan olursanız ilçe halkına yönelik ekonomik projelerinizden bahseder misiniz?
Sürekli değişen bir dünyanın içerisinde var olmaya çalışıyoruz. Zorlu hayat şartlarında insanlar yaşadıkları yerlerde huzur içerisinde olmayı hak ediyorlar. Beşiktaş sakinlerinin ortalama gelirlerini araştırırarakprojeler ve uygulamalar geliştiriyoruz. Kişi başı gelirin arttırılması için bazı planlamalarımız var. Beşiktaş İstanbul’un en yaşlı ve en genç yerleşim yerlerinden biri! Esnafımıza belediye imkanları dahilinde her türlü destek sağlamak bu konudaki önceliğimiz. Çağımızın dijital olanaklarına uyum sağlaması için esnafımıza gerekli eğitim ve desteğin sağlanmasını planlıyoruz.
Avrupa’nın bazı kentlerinde de olduğu gibi belediyemiz bünyesinde vatandaşa hizmet merkezi kuracağız. İnsanların hayatını kolaylaştıracak hayatın içinden projeler getireceğiz. Örneğin butiği olan bir esnaf önce İstanbul genelinde daha sonra ülke genelinde büyümek istiyorsa ona danışmanlarımız ücretsiz olarak hizmet verecek. Oluşturacağımız bu sistem; geleneksel değerlerimizin korunarak ekonomik kazancın hedeflendiği özellikle ticari kurumların önlerindeki yapısal zorlukların kaldırılmasıyla sağlanmış olacaktır. Bir diğer üzerinde çalıştığımız proje; Beşiktaş’taki firmaların aralarındaki ticaret ağını geliştirmek ve birbirlerine sundukları avantajlarla kent halkına daha ekonomik sürdürülebilirliği olan bir yaşam sunmak üzerinedir. Zaten yaşanılabilir örnek bir Beşiktaş, Turizm açısından da ciddi bir ekonomik gelir sağlayacaktır. Biz Turizme çok geniş açıdan bakıyoruz. Teknik yeterlilik sağlanarak gençlik festivalleri, sokak faaliyetleri gibi projelerimiz ile özel mimari ve sanatsal projelerle Beşiktaş cazibe merkezi haline gelecektir. Bunlar dışında Beşiktaş’ta bir saat vakit geçirecek bir vatandaşımızın bile çarşıdabir kahve molası vermeden ayrılamayacağı bir ortam sunmak amaçlarımız arasında.Biz aydınlık Türkiye’nin çağdaş yüzü olarak Beşiktaş Belediye Başkanlığına adayız ve tüm ezberbozan, gerçekleştirilebilir projelerimizle HAZIRIZ.