Financial Times’tan Laura Pitel’e gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Davutoğlu, hala üyesi olduğu AKP’nin eskiden adalet ve ifade özgürlüğüne önem veren bir parti olduğunu ancak son üç yıl içerisinde bu temel değerlerin ‘gözardı edildiğini’ ifade etti.
Eski başbakan, Türkiye’nin otoriter bir rejime sürüklenmesi hususunda sık sık uyarılarını ifade ettiğini dile getirerek, “Ben birçok gazeteciyi korudum. Fikirlere ve entelektüel özgürlüğe saygı duyulması gerektiğini söyledim” açıklamasında bulundu.
Partisi için hala ‘sorumluluk hissettiğini’ belirten Davutoğlu, bununla birlikte ‘pek de umutlu olmadığını’ sözlerine ekledi.
Selahattin Demirtaş açıklaması
Yaklaşık üç yıldır tutuklu olan eski HDP eş başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik olarak da açıklamalarda bulunan Davutoğlu şunları dile getirdi: “Demirtaş ben istifa ettikten altı ay sonra tutuklandı, bu benim sorumluluğum değil. Bu yasal bir süreç, yapabileceğim bir şey yok.”
‘Eski başbakan korkarsa vatandaş konuşamaz’
Ana akım medyada sesini duyurmasına izin verilmediğine dikkat çeken Davutoğlu, kendisini konuk eden Yavuz Oğhan, İsmail Saymaz ve Akif Beki’nin Sputnik ile RS FM’deki programlarına son verildiğine dikkat çekti.
Davutoğlu bilinçli olarak yozlaşma ve nepotizm hakkında bir tartışma başlatmayı hedeflediği söyleyerek, “Çünkü eski bir başbakan olarak ben korkarsam vatandaş konuşamaz” dedi.
Eski başbakan sözlerine, “Eğer konuşmaktan, düşünmekten korkarsanız, bir çözüm bulunamaz” diyerek son verdi.