Türk Eğitim Sen, Andımız’ın 8 Ekim 2013’te kaldırılmasının ardından yüksek yargıya başvurmuştu. Karar çıktı. Danıştay, “Andın kaldırılması temel ilkelere dayanmıyor” dedi.
BAKAN NE YAPACAK?
Danıştay’ın bu kararının ardından, Türk Eğitim Sen, Milli Eğitim Bakanlığına başvurarak Andımız’ın yeniden okutulmasını istedi. Gözler Bakan Ziya Selçuk’ta…
Danıştay, idarenin haklı bir neden olmadan yerleşik, istikrar kazanmış uygulamaları değiştirmesinin Anayasanın 10. maddesinde yer alan eşitlik ilkesine uymadığını bildirdi.
1993 yılından bu yana devam eden uygulamanın öğrencilerde aidiyet duygusunu güçlendirdiği hatırlatıldı.
Andımız kaldırılırken bilimsel dayanaklara başvurulmadığı da dikkat çekilen kararda şu tespitlere yer verildi:
“Dava konusu kararı hukuki bir zemine oturtacak, idarenin takdir hakkını ve düzenleme yetkisini kamu yararı ve hizmet gerekleri uyarınca kullandığını ortaya koyacak yeterli bilimsel gerekçenin bulunmadığı, Türk Devletini ve milletini ebediyete kadar yaşatacak, çağdaş uygarlığın ve medeniyetin ortağı ve öncüsü yapacak, toplumun ve kişilerin refah, huzur ve mutluluğunu sağlayacak yeni nesillerin yetiştirilmesi olan milli eğitim sistemimizin temel amaçlarını gerçekleştirmesini içeriği itibarıyla sağlamaya yardımcı olabilecek nitelikteki öğrenci andının kaldırılmasına ilişkin değişikliğin haklı ve hukuksal temellere dayandırılmadığı anlaşıldığından dava konusu düzenlemede hukuka uyarlık görülmemiştir.
Kaldı ki davalı idarenin savunma dilekçesinde dile getirdiği andın uygun olmayan hava koşulları ve fiziki koşullarda dahi söylenmesine ilişkin olarak ileri sürdüğü hususlar, öğrenci andının özüne ilişkin olmayıp icra ediliş şekline ilişkin olup, iddialar andın kaldırılmasını gerekli kılacak nitelikte görülmemiştir.”