Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurucusu olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde 9 Eylül 1923 tarihinde siyasi faaliyetlerine başlayan CHP, 96 yıl boyunca Türk siyasetindeki varlığını devam ettiriyor.
Yaşanan Kurtuluş Savaşı sonrasında ulusal egemenliğe dayalı olan, tam bağımsız yeni bir Türk devleti kurmak isteyen Atatürk, kurduğu yeni Türk devletini hem yeni bir yönetim şekli hem de siyasi partiler ile tanıştırdı.
Bu bağlamda, ülkenin ilk siyasi partisi olan “Halk Fırkası”, Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından kuruldu. Adının başına 1924 yılı içerisinde “Cumhuriyet” sözcüğü eklenen parti, 1935 yılı içerisindeki 4’üncü kurultayında “Cumhuriyet Halk Partisi” adını aldı.
Cumhuriyet yönetim anlayışına sahip olan yeni Türk devletinin özellikle ilk yılları içerisinde “Cumhuriyetçilik”, “Halkçılık”, “Milliyetçilik” ve “Laiklik”i dört temel ilke olarak benimseyen CHP, 1935 yılı içerisinde bu dört temel ilkenin yanına “Devletçilik” ve “Devrimcilik” ilkelerini de ekledi. Bu ilkeler, partinin amblemine de yansıtılarak “altı ok” simgesi benimsendi.
CHP heyeti Anıtkabir ziyaretinde
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyet, Aslanlı Yol’dan yürüyerek Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mozolesine geldi. Kılıçdaroğlu’nun kırmızı ve beyaz karanfillerden oluşan çelengi mozoleye bırakmasının sonrasında saygı duruşunda bulunuldu.
Daha sonra Misak-ı Milli Kulesi’ne geçen Kılıçdaroğlu, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:
“Büyük Atatürk, Sayın Genel Başkanım, silah arkadaşlarınızla birlikte 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığınız Milli Mücadele’nin ve sizin kararınızla partimizin ilk kurultayı olarak da kabul ettiğimiz Sivas Kongresi’nin 100. yıl dönümlerini gururla kutladık. Bugün ise 9 Eylül 1923’te Halk Fırkası adıyla kurduğunuz partimizin 96. yıldönümü nedeniyle huzurunuzdayız. CHP, ulusumuzun birliğine ve bütünlüğüne, vatanımızın bağımsızlığı ile ‘Hakimiyet kayıtsız şartsız milletindir’ ilkesine kararlılıkla bağlı olanların partisidir. Bu kararlılığın verdiği güçle ifade etmek isterim ki ‘iki büyük eserim’ olarak nitelendirdiğiniz Türkiye Cumhuriyeti’nin ve partimizin kuruluşunun 100. yılında karşınıza Cumhuriyetimizi demokrasiyle taçlandırmış kadrolar olarak çıkacağız. Kimseyi ötekileştirmeyen, tüm yurttaşlarımızı kucaklayan, demokrasi ve adalet mücadelemiz ilke ve devrimlerinizin yol göstericiliğinde hedefine ulaşacak. Bu düşüncelerle size ve silah arkadaşlarınıza, hayatını kaybetmiş tüm CHP’lilere, demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirmiş yurttaşlarımıza şükranlarımızı sunuyor, aziz şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Ruhun şad olsun.”
Kılıçdaroğlu buradan ayrıldıktan sonra beraberinde bulunan heyet ile birlikte mozoleye çıkan merdivenin önünde fotoğraf çektirdi.
CHP heyetinin ikinci ziyareti İnönü’ne
Kemal Kılıçdaroğlu ve beraberinde bulunanlar, daha sonra 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kabrine de çelenk bıraktı ve saygı duruşunda bulundu.
Bunun sonrasında Anıtkabir Komutanlığı’nı da ziyaret eden Kılıçdaroğlu, Komutan Albay Hakan Osman Sert ile görüştü. (Kaynak: AA)