Bir proje düşünün sanki dünyada ilk defa yapılıyor. Sonrası tam bizlik bir hikaye!
Haber şöyle başlıyor, bundan kısa bir süre önce Anadolu Ajansı (AA), İhlas Haber Ajansı (İHA), Demirören Haber Ajansı (DHA) abonelerine bir haber servis ediyor. Bir çok gazete ve haber sitesinde “Yerli imkanlarla elektronik ana kart üretti” başlıklı haberin daha sonra gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. Söz konusu haberlerde ‘girişimci’ olarak bahsedilen 18 yaşındaki Ferit Borku’nun, Çin malı ürünü kendi malıymış gibi tanıttığını kaydetti.
Bursa’da yaşayan genç girişimçi(?) 18 yaşındaki Ferit Borku, yaklaşık bir milyon liralık yatırım yaparak ‘yerli ve milli anakart ürettiği’ ileri sürülmüş bir çok medya organına haber olmuştu. Ancak Borku’nun, tek bir parçasını bile üretmediği sahte projesiyle Bursa Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ne girmeyi başardı. Kendisini deha olarak gösteren Borku, sözde AR-GE harcamaları için 436 bin TL’lik naylon fatura kestirdi. Sözde proje üstüne üstlük gözlemci olan akademik heyetten onay alarak “teknolojik ürün” şeklinde tescillendi.
Ancak söz konusu anakartın Çinli teknoloji devi Dianjitek firmasına ait olduğu tespit edildi. Firmanın ‘ITX-K37X67 V1.4’ model anakartını 3 yıl önce piyasaya sürdüğü belirlendi. Ayrıca bu anakart Söz konusu ürün ve türevleri, Çin’in alışveriş sitesi Aliexpress’te 120 dolara satılıyor.