Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası (BBDSO), vefatının 17’nci yılında devlet sanatçısı Prof. Hikmet Şimşek anısına verdiği konserde Rus keman virtüözü Fedor Rudin’i konuk etti.
Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki konseri, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası yardımcı şefi Cem’i Can Deliorman yönetti.
Konserde, Joseph Haydn’ın “Senfoni no: 49”, Ludwig Van Beethoven’ın “Senfoni Eroica 2. Bölüm” ve “Keman Konçertosu op. 61” gibi eserler BBDSO eşliğinde seslendirildi.
Gecede, keman virtüözü Fedor Rudin’in sahne performansı sanatseverler tarafından beğeniyle karşılandı.
HİKMET ŞİMŞEK KİMDİR
Hikmet Şimşek (1924, Pervari – 12 Ekim 2001, İstanbul), Türk müzisyen, orkestra şefi.
Hikmet Şimşek, Harp Okulundan müziğe ilgisi nedeniyle 1946 yılında ayrıldı ve Ankara Devlet Konservatuvarının kompozisyon bölümüne girdi. Burada Eduard Zückmeyer ve Ferit Alnar ile çalıştıktan sonra Adnan Saygun’un öğrencisi oldu. 1953’te mezun olarak, aynı konservatuvara öğretmen olarak atandı.
Konservatuvar orkestra ve korosunu yöneterek şefliğe ilk adımını atan Hikmet Şimşek, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasını başarılı bir şekilde yönetince dikkatleri üzerine çekti ve yurt dışına kursa gönderildi. 1959 yılında yurda dönünce de Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na yardımcı şef olarak atandı. 25 yıla yakın bir süre boyunca burada şeflik görevinde bulundu. Bunun yanı sıra, Ankara Devlet Konservatuvarında öğretmenliğe de devam etti.
PAZAR KONSERİ EFSANESİ
Türkiye’de büyük çoğunluk onu pazar günleri TRT 1 ekranında yönettiği Pazar Konseri adlı program ile tanıyordu. 15 yıl süren bu program ile Türk halkına dünya baş yapıtlarını tanıttı. Pazar Konseri dışında 5 yılı bulan “Çağdaş Türk Bestecileri” programıyla TRT-INT kanalıyla dış ülkelere de program hazırlayan Hikmet Şimşek, çocukların müzik eğitimine katkıda bulunmak için altı yıl sürdürdüğü ve her hafta çeşitli kanallarda dokuz kez yayınlanan “Birlikte Söyleyelim” programını hazırladı.
Hikmet Şimşek’in konserlerinin en önemli özelliklerinden biri de çalacağı parçaları seyircilere anlatmasıydı. Bu programda da olmak üzere yaşamı boyunca çocuklardan büyüklere kadar her yaş grubuna müziği anlattı ve icra etti.
Başarıları dolayısıyla ile pek çok ülke tarafından Liyakat Nişanları aldı. Bunun yanında 1981 yılında Türkiye Cumhuriyeti Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. Budapeşte Filarmoni Orkestrası ile yaptığı “Dört Türk Orkestra Eseri” ve Macar Radyo Orkestrası ile doldurduğu “Orkestra Eşliğinde Türk Halk Türküleri” plakları, 1984 Avrupa Müzik Yılı nedeniyle Fransız Plak Akademisinin ödüllerini aldı.
Hikmet Şimşek klasik müzik alanında birçok ilki başaran müzikçilerden biriydi. Türkiye’deki ilk müzik festivallerini yönetti. Evrensel müziğin yurt alanına yayılmasında öncülük ederek Ankara Radyosu Oda Orkestrası ile Çoksesli Korosunun ve televizyon müzik bölümünün kurulmasına hizmet etti. Bu kuruluşlarda iki yıl süreyle yöneticilik yaptı.
İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, Çukurova Devlet Senfoni Orkestrası ve Bursa Senfoni Orkestrasının da kuruculuğunu üstlendi.
Hikmet Şimşek, çağdaş, evrensel Türk müziğinin gönüllü misyoneri olarak yurtiçinde sunduğu bini aşkın konser, radyo ve televizyon programlarının yanı sıra, yurtdışında yönettiği 200 kadar konserin büyük çoğunluğunda bu eserlerin tanınmalarını sağladı.
Türkiye’deki birçok ilk etkinliğin yanı sıra, yurtdışında plak kaydı yapan ilk Türk orkestra şefiydi. Atatürk yılı nedeniyle Avrupa’da Atatürk adına yaptığı konserlerde 19 Türk eserini yönetti ve bant kayıtlarını yaptırarak radyodan yayınlattı.
Hikmet Şimşek, ressam Nihal Şimşek ile evliydi. 2001 yılında ölen Hikmet Şimşek sağlığında tüm bedenini Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bağışlamıştır.