Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında gerçekleşen enflasyon rakamlarını açıkladı. 3.46 artış beklenen eylül ayında yüzde 6.30’luk yükselme meydana geldi. Yıllık enflasyon rakamı yüzde 24.52’ye ulaşarak 15 yılın rekor seviyesine ulaştı. Yıllık baz ele alındığına en büyük fiyat artışları ulaştırma ve ev eşyası fiyatlarında görüldü. Böylece yıllık enflasyon 17.90’dan yüzde 24.52’ye yükselmiş oldu. Üretici fiyatları aylık bazda yüzde 10.88 artarken, yıllık Yİ-ÜFE yüzde 46.15 oldu.
TÜİK’ten yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
— TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6.30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19.37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13.75 artış gerçekleşti.
EN YÜKSEK ARTIŞ EV EŞYASINDA
— Aylık en yüksek artış yüzde 11.41 ile ev eşyalarında oldu.
– Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada yüzde 9.15, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7.42, eğlence ve kültürde yüzde 6.62 ve gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 6.40 artış gerçekleşti.
— Aylık en az artış gösteren grup yüzde 0.07 ile alkollü içecekler ve tütün oldu.
— Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste düşüş gösteren grup olmadı. Ana harcama gruplardan alkollü içecekler ve tütün yüzde 0,07 ile en az artış gösteren grup oldu.
— Yıllık en fazla artış yüzde 37.28 ile ev eşyası grubunda gerçekleşti.
‘339 MADDENİN ORTALAMA FİYATLARINDA ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ’
— TÜFE’de, bir önceki yılın aynı ayına göre ulaştırma yüzde 36.61, çeşitli mal ve hizmetler yüzde 30.61, gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 27.70 ve konut yüzde 21.84 ile artışın yüksek olduğu diğer ana harcama gruplarıdır.
– Aylık en yüksek artış yüzde 8.12 ile TRC1 Gaziantep, Adıyaman, Kilis’te oldu.
— İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) 2. düzeyde bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre en yüksek artış yüzde 22.88 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesinde, bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 28,30 ile TR90 (Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane) bölgesinde ve on iki aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 15.32 ile TR63 (Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye) bölgesinde gerçekleşti.
— Eylül 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 50 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 339 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 18 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.