Konu ile ilgili olarak şirketten gerçekleştirilen açıklamada, saldırının arkasında ‘gelişmiş bir siber aktörün’ bulunduğu ifade edildi. Buna göre yazılım, sızdığı telefonlar üzerinde casusluk yaptı. Siber saldırının bu ay fark edildiği ifade ediliyor.
‘İsrailli şirket izledi’
İngiliz gazetesi Financial Times ise siber saldırıyı İsrailli güvenlik firması olan NSO Grup’un düzenlediğini ile sürdü.
Telefonlara nasıl sızdı?
Financial Times’daki haberde, siber saldırının WhatsApp’ın sesli arama özelliği üzerinden yapıldığı ifade ediliyor. Buna göre casus yazılım, hedef alınan kişinin telefonunu çaldırarak yüklendi. Aranılan kişi yanıt vermemiş olsa bile, yazılım telefona yerleştirildi. Dahası, arama kaydı sonrasında hedef kişinin arama listesinden silindi. Bu şekilde, telefonuna casus yazılım yüklenen kişinin bundan haberi dahi olmadı. Ancak kimlerin hedef alındığı tam olarak bilinmiyor. WhatsApp, bu listeyi tespit etmenin zaman alacağı yönünde açıklamada bulundu.
Facebook’un sahibi olduğu WhatsApp, bu durumu ABD Adalet Bakanlığı dahil, ilgili kurumlarla paylaştığını da duyurdu.
NSO Grup iddiası
Financial Times’a göre yazılımın arkasında bulunan NSO Grup, geçmişte “siber silah tüccarı” olarak anılmış bir şirket. Şirketin geliştirdiği Pegasus isimli yazılım, sızdığı cihazların konumlarının yanı sıra ses ve kamera kayıtlarını da elde edebiliyor. Ancak NSO iddiayı üstü kapalı olarak reddedip, sadece devlet kurumları için, suç ve terör ile mücadele üzerinde çalıştığını savundu.