Sexting olarak bilinen, erotik ya da cinsel içerikli mesaj, video ve fotoğrafların teknolojik cihazlar aracılığı ile partnerle paylaşılmasına yönelik gerçekleştirilen son araştırma ilginç veriler ortaya koydu. Daha önce “bütün kötülüklerin sorumlusu” olduğu sanılan sextingin, sanıldığının aksine geçici ilişkilerde değil daha çok ciddi ilişkilerde ortaya çıktığı tespit edildi.
Bilim insanları bu son araştırmada, ilişki yürütme ya da partnerinin kendisi hakkında ne düşüneceği konusunda endişe duyan kişilerin sexting yapmaya daha meyilli olup olmadıklarını inceledi.
İlişkilerde kaygılı olmanın sebebi nedir?
İlişkiler ile ilgili olarak temel teorilerden biri ‘bağlanma teorisi’. Buna göre, insanların çocukken kendilerine bakmakla yükümlü kişilerle kurduğu bağlantı biçimi, yaşamın ilerleyen dönemleri içerisinde ilişkilere nasıl yaklaşıldığına şekil veriyor.
Eğer bakıcı, yani çoğunlukla anne baba, ihtiyaçlarınıza duyarlıysa ve bunları karşıladıysa ‘güvenli bağlantı’ geliştiriyorsunuz. Yaşanan bu deneyim, ilişkilerin güvenli ve karşılıklı olduğunun öğrenilmesini ve bağlanma kaygısının düşük olmasını sağlıyor.
Tersi durum ise ‘güvensiz bağlantı’ geliştirilmesine ve ilişkilerde kaygının yüksek olmasına sebep oluyor. Size ilişkilerin güvenilir olmayabileceğini, yakın ilişkilere yatırım yapılmaması, samimiyetten kaçınılması gerektiğini gösteriyor.
Sextingin sebebi ilişki kaygısı mı?
Araştırmacılar, yalnız kalmaktan ya da bir partner ile ilişkiden korkan ve aynı zamanda kaygılı, güvensiz bağlanma biçimine sahip kişilerin sexting yapma ihtimallerinin daha yüksek olup olmadığını incelediler.
Bu kapsamda, evli olmayan, heteroseksüel 459 üniversite öğrencisine internet ortamında çeşitli sorular yöneltildi. Katılımcıların yarısını sevgilisi olmayan kişiler, yüzde 71’ini ise kadınlar oluşturdu.
Söz konusu araştırma, romantik bir ilişkisi olan kişilerin sexting yapma ihtimallerinin, diğer kişilere göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Sexting yapma konusunda cinsiyetler arasında bir farklılık olmadığı tespit edilirken, erkeklerin cinsel aktivite öneren bir mesaj göndermeleri daha olasıydı.
Bilim insanlarının tahminlerinin aksine, güvensiz bağlantı kuran kişilerin değil, güvenli bağlantı kuranların sexting yapma ihtimalleri daha yüksek çıktı. Buna göre sextingi anksiyete değil, yakın ilişki kurmakta zorlanmamak, güven gibi olumlu duygular tetikliyor.
Fakat yakın ilişkilerde rahat olan yani güvenli bağlanma stiline sahip kişilerde “partnerim ne düşünür” sorusu da sexting yapılmasının sebepleri arasında.
Özetle partnerinin isteklerini karşılamaya çalışan kişiler, yakın ilişki kurmakta daha rahat olmaları sebebi ile sexting yapmaya eğilimliler ve bu iletişim biçimi gündelik değil ciddi ilişkilerde ortaya çıkıyor.