Sağlık Bakanı Fahrettin Koca uyuz vakalarına yönelik olarak yaptığı değerlendirmesinde, “Vakalarda endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik” açıklamasında bulundu.
Son yıllarda uyuz hastalığının görülme oranı Türkiye’de giderek artarken uzmanlar da bunun bir salgına dönüştüğü konusunda uyarılarda bulunuyor. Sadece bu artış değil, parazitin direnci de dikkat çekici. Yani sadece salgına dönüşen uyuz kadar, tedavinin zorlaşması da sorunlar arasında yer alıyor.
Hastalığın tedavisi çeşitli krem ve uygulamalarla 10 gün sürse de kaşıntı şikayetleri iki ila dört haftaya kadar sürebiliyor.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki Kabine Toplantısı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Koca, konuyla ilgili şunları dedi: “Uyuz vakalarında endişeye sebep olabilecek bir artış yok. Kısmi bir artış tespit ettik. Çok yakın takip ettiğimiz bir durum. Erken uyarı sistemlerimiz gayet iyi çalışıyor. Bu sayede olağan dışı gelişmelere erken müdahale şansımız oluyor. Uyuz özelinde konuya bakacak olursak, Türkiye genelinde uyuz vakalarında prevalans geçen yıl 2.03 iken bu yılın ilk dokuz ayında 2.17. Yani geçen yıla göre yaklaşık yüzde 7 oranında bir artış gerçekleşmiş.
Deprem bölgesinde ise bu artış yaklaşık yüzde 13 oranında oldu. Deprem bölgesi için beklenenin altında. Dolayısıyla ciddi bir artış olmadı. Bir salgın durumundan bahsedilmesi söz konusu değil. Son yıllarda özellikle Karadeniz ve Doğu Akdeniz bölgelerinde artışın biraz daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.”