HaberlerEkonomiOtomotiv Distribütörleri Derneği'nden ÖTV'yi kaldırma planı

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden ÖTV’yi kaldırma planı

- R E K L A M -

Otomotiv Distribütörleri Derneği’nden ÖTV’yi kaldırma planı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD), hükümetin başlıca gelir kalemleri arasında yer alan ve iç pazarın büyümesinin önünde engel teşkil etmekte olan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) kademeli bir şekilde 10 yıl içerisinde kaldırılmasını öngören bir planı yetkililerle paylaştı.

Yeni araç satışlarından ÖTV ve katma değer vergisi (KDV) olmak üzere çift vergi alınan karmaşık vergi sistemine göre araçların fiyatı artış gösterdikçe ÖTV vergileri de artış gösteriyor.

Yıllık enflasyon geçen ay itibarıyla yüzde 85’i bulurken, otomobil fiyatları uzmanların tahminlerine göre yıl başından bu yana yüzde 100’den fazla artış gösterdi. Fiyat artışları sebebi ile satılan her 10 araçtan dokuzu yüzde 80’lik yüksek ÖTV dilimine girdi.

Her ne kadar ÖTV matrahları geçen hafta artırılmış ve bazı araçların ÖTV oranı düşmüş olsa da, birkaç ay içerisinde fiyatların artış göstermesiyle birlikte araçların vergi yükünün tekrar eski seviyesine yükselmesi bekleniyor.

Her yıl 6 puan düşürülmesi planlanıyor

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Haydar Bozkurt, vergi azaltım planını Ankara ile paylaştıkları yönünde açıklamada bulundu.

ODD Yönetim Kurulu Başkanı Bozkurt, dernek her ne kadar distribütörleri, yani satış tarafını temsil ediyor olsa da yurt içi otomobil ekosisteminin tamamını temsil eden bir plan sunduklarını belirtti.

Tanıtılan söz konusu çalışmaya göre ortalama ÖTV’nin her yıl 6 puan düşürülmesi durumunda pazar büyüyeceği için devletin vergi geliri 2030 yılına kadar bugüne kıyasla gerilemeyecek.

Etki analizi

Çalışmanın etki analizine göre 10 yıllık sürecin sonunda, yani 2034 itibari ile otomobil ve hafif ticari araç pazarı, uzun yıllar ortalaması olan 800 bin adetten 2,25 milyon adede, otomobil satışlarıysa 1,5 milyon adede yükselebilecek.

Büyüyen iç pazar üretici şirketleri cezbedeceği için Türkiye’nin Avrupa ülkelerine yakın olma avantajını kullanarak sıfırdan yeni fabrika yatırımlarının veya kapasite artırımları sayesinde üretim kapasitesi yüzde 50 artış göstererek 3 milyon adede, ihracatıysa bugünün fiyatlarıyla 30 milyar dolardan 50 milyar dolara yükselebilecek.

Üretim ve ihracat tarafındaki artış hükümetin uzun vadeli cari açığı kapatma hedefine ulaşmasını, pazardaki büyümeyse vergi gelirlerinin azalmamasını sağlayacak.

“Bugün o gün, bunu 10 yıl sonra yaparsanız atı alan Üsküdar’ı geçmiş olur”

Bozkurt, uluslararası üreticilerin elektrik ve yeni teknolojili araçları üretime geçerken eş zamanlı olarak Çin merkezli üretimden tüketim pazarlarına yakın üretime geçtiklerine dikkatleri çekerek şöyle dedi: “Avrupa’nın sanayi ve endüstrisini korumak için telaşı varken, Türkiye’nin içinden geçtiği sürecin yarattığı avantajlar varken bu stratejiyi benimsemenin tam zamanı. Bugün otomotiv sektöründe dönüşüm sürecini yaşıyoruz. Bugün o gün, bunu 10 yıl sonra yaparsanız atı alan Üsküdar’ı geçmiş olur.”

Yetkililerle paylaşıldı

Yetkililerin sundukları öneriye ilgi duyduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Çok yeni paylaşıldı. ‘Bu üzerinde çalışmaya değer bir çalışma olmuş’ dediler, onlar da kendi birimlerinden bir ekip kurdular. Bu işten çıkış senaryosunu bulmaya çalışan bildiğimiz kadarıyla ilk plan. Daha çalışmaların çok başlarındayız, göreceğiz.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Son Dakika

Domuz kalbi nakledilen ikinci hasta da hayatını kaybetti

20 Eylül gününde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, 40 gün sonra hayatını kaybetti.

Turistik Doğu Ekspresi’nin biletleri 6 bin ila 12 bin 500 lira olarak açıklandı

Turistik Doğu Ekspresi biletleri satışa çıkarıldı. 11 Aralık gününde başlayacak olan seferlerin fiyatı bu yıl 6 ila 12 bin 500 lira olarak belirlendi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan Can Atalay açıklaması: Yargı bağımsız, tarafsız en doğru kararı verecektir

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TİP milletvekili Can Atalay’ın tutukluğuna ilişkin ‘tarafsızlık’ diyerek yorum yapmaktan kaçındı.
- R E K L A M -

İlginizi Çekebilir

Eren Düzenli, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte çalacak

50'nci sanat sezonunda birbirinden değerli şef, solist ve müzisyeni sahnesinde ağırlayan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, 15 Kasım Cuma, saat 20.00’da şef Christoph Mathias...

“Yarışı önde götürdüğüm için saldırıyorlar”

İstanbul Barosu Başkan adayı Ali Gürbüz,  sosyal medya hesabı üzerinden kendisi hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya...

Domuz kalbi nakledilen ikinci hasta da hayatını kaybetti

20 Eylül gününde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, 40 gün sonra hayatını kaybetti.

Turistik Doğu Ekspresi’nin biletleri 6 bin ila 12 bin 500 lira olarak açıklandı

Turistik Doğu Ekspresi biletleri satışa çıkarıldı. 11 Aralık gününde başlayacak olan seferlerin fiyatı bu yıl 6 ila 12 bin 500 lira olarak belirlendi
- Advertisement -spot_imgspot_img

Çok Okunanlar

Mayhem İstanbul'da

Dünyaca ünlü black metal grubu Mayhem 10 Ocak 2020 günü İstanbul'da konser verecek.

‘’Yoga bir din değil, köklü bir felsefe’’

Siz sakin İzmirliler yoga ile ilgilenmez mi zannediyordunuz? Halbuki Pelin Burcu Kaplan tarafından kurulan Tara Yoga İzmir, ülkenin en iyi stüdyolarından biri haline gelip, birbirinden farklı ve güzel eğitimler vererek koşuşturmayla geçen yaşamlarımıza dinginlik, farkındalık, sağlık, cesaret, coşku ve mutluluk getiriyor.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Bunlar da ilginizi çekebilir
Sizin için seçtiklerimiz