Gezi davası kapsamında ağırlaştırılmış müebbete mahkum edilen insan hakları aktivisti ve iş insanı Osman Kavala, seçimde iktidarın değişmesi halinde yargıda mevcutta bulunan iklimin de kısa süre içerisinde değişeceğine dikkatleri çekti.
Gezi Parkı eylemlerini finanse ve organize etmek ile suçlanan sanıkların 25 Nisan 2022 tarihinde yargılandığı davada Osman Kavala’ya ağırlaştırılmış müebbet; Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater, Hakan Altınay, Mine Özerden, Can Atalay, Tayfun Kahraman ve Yiğit Ali Ekmekçi’ye 18’er yıl hapis cezası verilmişti.
İçeride geçirdiği iki bin günü Artı Gerçek’e değerlendiren Osman Kavala, hem kendisinin hem de Selahattin Demirtaş gibi isimlerin yargılanma süreci için ‘gösteri davası’ dedi.
Osman Kavala’nın değerlendirmelerinden öne çıkan satır başları:
*Benim serbest kalmamam için yapılanlar, hukuku dolanarak, hukuk ilkelerini çiğneyerek siyasi amaçlar için yargının kullanılmasının çok çarpıcı örneklerinden. Bağımsız davranan, hukuk ilkelerine riayet eden yargıçlarımız yok değil, ancak iktidarın taraf olduğu davalarda, yargıçların, mahkeme heyetlerinin değişmesiyle sonunda iktidarın istediği kararlar veriliyor, bağımsız yargıçların etkisi karşı oy yazıları kaleme almanın ötesine geçemiyor.
*Bu tür gösteri davalarında, hedef alınan kişilerin ağır suçlar işlemiş oldukları algısının yaratılması için onların cezaevinde olmaları, orada tutulmaları gerekiyor. Aksi takdirde, delile dayanmayan suçlamaların hiçbir inandırıcılığı kalmayacak. Cumhurbaşkanı cezaevinde bulunmamı suçluluğumun kanıtı olarak gösterdi. Sanırım Demirtaş’ın tutukluluğunun sürdürülmesi ve Kobani davasının da iktidar açısından benzer bir işlevi var” yorumunda bulundu.
*Seçimden sonra iktidar değişirse, yargıdaki iklimin de kısa sürede değişeceğine inanıyorum. Hukuksuz uygulamalar talep edilmeyeceğinden, bunları yapanlar siyaset tarafından korunmayacağından, yargıdaki iklimin kısa sürede değişeceğini tahmin ediyorum. Gezi davası kararları düzgün işleyen bir hukuk sisteminde kabul edilebilecek, sindirilebilecek türden uygulamalar değil. Bozulmaları, bu davanın yeniden görülmesi kaçınılmaz.