5 Haziran saat 21 sularında gerçekleşen olayda 41 yaşındaki Ece Y.’ye sözlü tacizde bulunduğu iddasıyla mahkemesi görülen dolmuş şoförü Eser D.’ye 90 gün adli para cezası verildi. Mahkeme, ‘iyi hal’le bunu 20 liradan 75 gün adli para cezasına yani 1500 TL’ye çevirdi ve cezası ertelendi. Şoför hakkında İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi’nde altı aydan üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılmıştı.
Savunması: ‘Telefonda arkadaşıma söyledim’
Eser D. savunmasında şunları söyledi: “Şikayetçinin dolmuştan inmek istediği yer durmak için müsait değildi. Kendisine bu durumu açıkladım ve az ileride aracı durdurarak kendisini indirdim. Bu sırada kulaklıkla cep telefonumdan bir arkadaşımla konuşuyordum. Arkadaşıma işten sonra birlikte bir şeyler yapmayı teklif ettim. Telefonda eve gideceğini söyleyen arkadaşıma ‘Eve gidip ne yapacaksın, biraz takılalım’ dedim. Sanırım şikayetçi bu sözleri üzerine alındı. Bana kendisini evde eşinin beklediğini söyleyen şikayetçiye, ‘Normal bir durum, herkesin eşi evde bekleyebilir’ dedim. Araçta başka yolcu olmadığı için yaşananlara tanık yok.”
‘Bağırarak araçtan indim’
Ece Y. ise ifadesinde yolcu olarak bindiği dolmuşta tek başına kalınca tedirgin olduğunu anlatarak şunları kaydetti: “İnmek istediğimi söyledim. Şoför bana ‘Eve gidip ne yapacaksın, saat daha erken, gel biraz takılalım’ dedi. Sinirlendim ve ‘Sen ne diyorsun! Eşim evde beni bekliyor’ şeklinde karşılık verdim. Bu kez de ‘söylediğimin ne anlama geldiğini’ sordu. Bağırarak dolmuşu durdurmasını söyledim. Aracı durdurdu, indim. Plakasını alıp karakola gittim. Cezalandırılmasını talep ederim.”
Şoförün yalan söylediği kanıtladı
Mahkeme, şoförün doğru söyleyip söylemediğini anlamak için HTS kayıtlarını istedi. Kayıtlarda olay anında bu şekilde bir telefon görüşmesi olmadığı ortaya çıktı.
Para cezasına erteleme
Mahkeme, şoförün ‘suçtan kurtulmaya yönelik’ savunma yaptığı ve yalan söylediğini, öte yandan cinsel taciz suçunu işlediğinin sabit olduğuna karar verdi. Ancak ‘suçun işleniş şekli, işlenmesindeki özellikler ve meydana gelen zararı dikkate alarak’ alt sınırdan ceza verildi.
Böylelikle 1500 liraya düşen ceza, ‘suç nedeniyle tazmini gereken zarar bulunmadığı ve sanığın bir daha suç işlemeyeceği yönünde olumlu kanaat’ oluştuğu gerekçesiyle ertelendi.