Öncelikli olarak son zamanlar içerisinde tarım sektöründe meydana gelen iş cinayetlerine odaklanılan İSİG’in söz konusu raporunda, 41’i ücretli olmak üzere toplam 68 tarım işçisinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği kaydedildi.
En fazla ölüm oranı tarım, inşaat ve taşımacılık sektöründe
Yüzde 79’u ulusal ve yerel basından, yüzde 21’i ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan alınan bilgiler ile derlenen söz konusu raporda, en çok ölümün tarım (yüzde 46), inşaat (yüzde 15), taşımacılık (yüzde 10), metal (yüzde 5), enerji (yüzde 5), madencilik ve konaklama/eğlence işkollarında gerçekleştiği ifade edildi.
Geçen aylardan farklı olarak tarım alanında ücretli işçilerin ölümünün arttığının vurgulandığı raporda, ağustos ayı içerisinde tarımda ölen kişilerin yüzde 60’ının ücretli işçi, yüzde 40’ının çiftçi olduğu tespit edildi.
İlk sekiz ay içerisinde en az 1174 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
Ocak ayı içerisinde en az 159 işçi, şubat ayı içerisinde en az 127 işçi, mart ayı içerisinde en az 114 işçi, nisan ayı içerisinde en az 153 işçi, mayıs ayı içerisinde en az 164 işçi, haziran ayı içerisinde en az 131 işçi, temmuz ayı içerisinde en az 178 işçi ve ağustos ayı içerisinde en az 148 işçi olmak üzere bu yılın ilk sekiz ayı içerisinde en az 1174 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Meydana gelen ölüm sebeplerinin ilk sırasında kazalar var
İş cinayetlerinde en fazla ölüm sırası ile trafik/servis kazası (yüzde 31), ezilme/göçük (yüzde 14) ve elektrik çarpması (yüzde 12) olarak tespit edildi. Ayrıca işçiler kalp krizi, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihar gibi sebeplerden dolayı da hayatını kaybetti.
14 çocuk, 11 göçmen/mülteci can verdi
Ağustos ayı içerisinde iş cinayetlerinde dokuzu Suriyeli, biri Polonyalı ve biri de Ukraynalı olmak üzere 11 göçmen yaşamını yitirdi.
Ayrıca yedisi 14 yaş ve altında olmak üzere 14 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, metal, konaklama ve belediye işkollarında yaşandı.
Hayatını kaybeden kişilerin 12’si kadın, 136’sı erkek
Söz konusu raporda yaşamını yitiren 148 işçinin 12’sinin kadın, 136’sının erkek olduğu ifade edildi. Kadın işçi cinayetlerinin tarım, taşımacılık ve sağlık işkollarında gerçekleştiği belirtildi.
En çok işçi cinayeti İstanbul, Nevşehir ve Manisa’da
İSİG’in söz konusu raporuna göre ağustos ayı içerisinde Türkiye’nin 52 şehrinde ve yurtdışında üç ülkede iş cinayeti meydana geldi. En çok iş cinayetinin İstanbul (15 kişi), Nevşehir (10 kişi), Manisa (sekiz kişi), İzmir (altı kişi), Mersin (altı kişi), Antalya, Konya, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas’ta gerçekleştiği tespit edildi.