CPJ tarafından bugün yayınlanan rapora göre, iktidarlara yönelttikleri eleştiriler sebebi ile tutuklanan gazeteci sayısı son üç yıl içerisinde rekor düzeye yükselmiş durumda.
Raporda 2018 yılı içerisinde dünya genelinde en az 251 gazetecinin tutuklu olduğu ifade edildi. 2016 yılı içerisinde 259, 2017 yılı içerisinde ise 262 gazeteci tutuklanmıştı.
Yayınlanan rapora göre, Türkiye’nin yanı sıra Çin, Mısır ve Suudi Arabistan’da da gazetecilere yönelik baskı artmış durumda.
Türkiye, Çin ve Mısır dünya genelinde tutuklu gazetecilerin yarısından fazlasından sorumlu. Bu üç ülke son üç yıl içerisinde tutuklu gazetecilerin yarısının bulunduğu ülkeler oldu.
Tutuklu gazetecilerin büyük bir çoğunluğu (yüzde 70) devlete karşı suç işlemek suçlarından tutuklu.
Türkiye’de tamamı ‘devlete karşı işlenen suçlardan’
Raporun Türkiye ile ilgili değerlendirmelerinin bulunduğu kısımda şu bilgilere yer verildi:
“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan’ı Kaşıkçı cinayeti için en sert eleştiren kişi oldu. Kendi hükümeti ise dünyanın tamamında en fazla gazetecinin tutuklanmasından sorumlu. CPJ Türkiye’de 68 gazetecinin mesleklerini icra ederken tutuklandığı bilgisine ulaştı. Bu rakam geçen yıla göre hafif bir düşüş yaşadı.”
“Yıl boyunca onlarca gazeteci tutuklanırken, onlarcası da serbest bırakıldı. Savcılar tutuklama emirleri çıkartıyor ve gazetecileri yeni suçlardan yargılıyor. Son üç yıldır Türkiye’de tutuklu bulunan gazetecilerin tamamı ‘devlete karşı işlenen suçlardan’ hapiste.”
“Erdoğan’ın basına yönelik baskıları 2016 darbe girişimi öncesinde başlamıştı, darbenin ardından bu baskılar arttı. 100’den fazla haber organı kararname ile kapatıldı.”