Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından yeni bir stadyum yapılabilmesi adına başlatılan, Eskihisar Mahallesi’nde Laodikya Kazı Başkanlığı ve Müze Müdürlüğü denetimindeki arkeolojik sondaj kazısında yaklaşık olarak 2 bin yıl öncesine tarihlenen bir mezar tespit edildi. Aile mezarı olduğu anlaşılan yapı içerisinde bir traverten lahit, iki tekne mezar da ortaya çıkarılanlar arasında yer aldı.
Laodikya çevre yolunun güneyinde yer alan bölgedeki sondaj sonucu, duvarla çevrili tonozlu mezar tespit edilerek dikdörtgen planlı mezar odasına ulaşıldı. Mezar odası içerisinde Roma imparatorları Caracalla (milattan sonra 211-217) ve Valerianus (milattan sonra 253-260) dönemlerine ait birer sikke ile 4 cam şişe, 2 pişmiş toprak şişe, 11 pişmiş toprak kandil, 1 Eros figürü başı, pişmiş toprak kase ve çömlekler tespit edildi.
Arkeolojik bulguların tespitinin ardından stadyum için farklı alanlarda çalışma yapılacak.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alan Laodikya Antik Kenti Denizli sınırları içerisinde yer alıyor ve kent bölgesinde kazı çalışmaları devam ettiriliyor. Laodikya Antik KentiKazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, 2019 kazı sezonundaki çalışmalarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “İmparator Nero (M.S. 54-68) heykeline ait mermer baş, Batı Tiyatro’da ele geçirilen genç kadın heykeli başı, geç Roma imparator başı, kent tanrıçası başı, Aphrodite başı ve Artemis başı önemli sayılabilecek buluntulardır” dedi. (Kaynak: AA)