Sayıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 2018 yılı denetim raporunu yayınladı. SGK’da meydana gelen usulsüzlükler ile ilgili olarak Sayıştay’ın tespitleri şu şekilde: Sağlık Uygulama Tebliği’ne aykırı bir şekilde check-up işlemleri SGK’ya faturalandırılarak 35 milyon 384 bin liralık fazladan ödeme gerçekleştirildi. Hastalara konulan tanılar ve hastaların ameliyat bilgileri ile faturalandırılan işlemlerin birbirleriyle uyuşmadığı tespitinde bulunuldu.
Vertigo hastasına sezaryen faturası
Hastalara vertigo ve üst solunum yolları enfeksiyonu gibi tanılar konulmasına karşın, SGK’ya sezaryen, normal doğum işlemi olarak fatura kesildiği tespit edildi. Ameliyatlarda kullanılan malzeme miktarı ile kuruma faturalandırılan miktarlar arasında büyük farklar olduğu ortaya çıkarıldı.
Örneğin, Ortopedi ve Travmatoloji branşında ameliyat bilgilerinde bir hasta için 1 adet Femoral Stem kullanıldığı ifade edilmiş olmasına karşın faturaya 48 adet yazıldığı, bu şekilde SGK’ya 2 bin 215 TL yerine 106 bin TL fatura kesildiği tespit edildi.
Sözcü’den İsmail Şahin’in yaptığı habere göre yine başka bir örnekte bir hasta için 2 adet diz primer tibial komponent kullanıldığı ifade edilmiş olmasına karşın 48 adet malzemenin faturalandırıldığı, bin 387 TL yerine 66 bin TL ödeme çıkarıldığı anlaşıldı.
Ölülere ilaç
Hayatını kaybeden hastalara ölümünden sonra sağlık hizmeti ve ilaç faturası kesildiği tespitinde bulunulurken 2018 yılı içerisinde bu şekilde 411 sigortalı için SGK’ya 956 bin liralık ödeme çıkartıldığı öğrenilen bilgiler arasında yer aldı.
Doktor hastayken ameliyat yapmış
Özel hastanelerde çalışmakta olan doktorların doğum izni, hastalık veya geçici iş göremezlik ödeneği aldığı tarihler içerisinde, aynı zamanda görevle oldukları sağlık tesislerinde ameliyat – muayene yapmış gibi SGK’ya 2 milyon 634 bin liralık fatura kesildi. Yine aynı şekilde yatarak tedavi görmekte olan doktorların ameliyata girdiğini veya muayene yaptığını ileri süren özel sağlık kurumları SGK’dan 3 milyon 742 bin lira haksız ödeme talep etti.
SGK’dan iki farklı ödeme
Devlet hastanelerinin onkoloji servisinde tedavisi başlatılan 16 bin 424 hasta için, takip eden 10 gün içerisinde, özel hastanede de muayene açıldı ve bu sebeple SGK iki ödeme yaptı.