Binali Yıldırım ile Ekrem İmamoğlu pazar gecesi canlı yayın programında bir araya gelmiş, İmamoğlu programda, İBB’deki ‘israfın’ Sayıştay raporlarında da yer aldığı yönünde açıklamada bulunmuştu.
İmamoğlu programda sorulan soru üzerine Sayıştay raporuna göre; İBB, İETT ve İSKİ’de gerçekleştirilen usulsüzlüklerin 753 milyon lirayı aştığını dile getirdi. Yıldırım da Sayıştay raporunda öyle bir rakam olmadığını “yalan” olduğunu söyledi.
Çıkan tartışma esnasında Binali Yıldırım’ın Sayıştay raporunu okumadığını söylemesi sosyal medyada en çok tartışılan konular arasında yer aldı. Bu tartışma üzerine Sayıştay’ın 23 Mayıs 2019 tarihli açıklaması tekrar gündeme geldi.
Söz konusu açıklamada ”Sayıştay Raporları dayanak gösterilmek suretiyle, 2014 ve 2019 yılı karşılaştırılarak bazı belediyelerin zarar ve borçlarına ilişkin açıklama ve değerlendirmeler içeren maksatlı ve gerçekle bağdaşmayan haberlere yer verilmiş. 2019 yılına ilişkin denetim süreci henüz başlamamıştır. 2018 yılı denetimleri ise henüz sonuçlanmamış olup bu yıla ilişkin raporlama süreci devam etmektedir. Dolayısıyla hem 2018 yılına hem de 2019 yılına ilişkin sonuçlanmış herhangi bir denetim bulunmamaktadır” denildi.
Söz konusu rapor web sitesinde duruyor
Bunun üzerine Ekrem İmamoğlu’nun ekibi tarafından Sayıştay raporu konusunda gerçekleştirilen bilgi kirliliği ve manipülasyonlara yönelik açıklama yapıldı. Verilerin Sayıştay’ın seçim sürecinin başlamasının hemen öncesinde, Ekim 2018 tarihinde açıklanan 2017 yılına ait İBB, İSKİ ve İETT denetim raporlarına dayandığına dikkat çekilerek “Bazı basın organlarında çıkan sahte iddiası tamamen saçmadır. Sayıştay Başkanlığı’nın kendi resmi web sitesinde rapor halen bulunmaktadır. Raporda kamu zararına ve usulsüz işlemlere ilişkin; taşınmaz kayıtlarının tutulmaması, ihale kanununa aykırı işlem yapılması, belediyenin yapması gereken tahsilatları yapmaması, İSKİ’nin bankalardan lüks araç temin etmesi gibi birçok husus bulunmaktadır. Sayıştay raporuna ulaşmak mümkündür. Zarar hesabı belirtilen kalemler üzerinden hesaplanmıştır” denildi. Açıklamada zarar tablosu da açıklandı.
Sayıştay’dan konu ile ilgili olarak son açıklama
Sayıştay’dan gerçekleştirilen son açıklamada ise “İddia edildiği gibi denetim raporlarında, İBB tarafından sivil toplum kuruluşlarına yardım yapıldığına ilişkin değerlendirme yoktur” denildi. Açıklamada ayrıca “Raporlardaki önerilerden hareketle kamu zararı algısı doğuracak şekilde usulsüzlük değerlendirmesi yapılması gerçeklerle bağdaşmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
STK-Okul Faaliyet Raporu’nda vakıf detayı!
İBB’nin vakıf, dernek, okul, okul spor salonlarına yaptığı 847 milyon liralık destek ise Sayıştay raporlarında değil, İBB’nin 56 sayfalık “STK-Okul-Faaliyet Raporu 2018” raporunda yer almıştı.