Türk Sağlık-Sen, icap nöbeti tutan sağlık personelinin 30 dakika içerisinde hastanede olabilecek şekilde hazır bulunmasına yönelik olarak Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 4 aralık tarihli genelgesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile Danıştay’da dava açtı.
Türk Sağlık-Sen tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada, sağlık çalışanlarının 30 dakika içerisinde evden hastaneye gitmesiyle ilgili daha önce çıkartılmış olan genelgenin, yine sendikanın açtığı dava sonrası Danıştay tarafından iptal edildiği dile getirildi.
Genelgenin dayanağı yasa hükmünün de Anayasa Mahkemesi tarafından yürürlükten kaldırıldığı ifade edilen açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nca, 30 dakika şartının bu kez Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 383. Maddesinde yer alan hükme atıf yapılarak genelge ile geri getirildiği belirtildi.
Dava dilekçesinde genelgenin temel hak ve hürriyetleri engellediği, Anayasa’nın temel ilkelerine aykırı olduğu savunuldu.
Şartın çalışma barışını bozacağı, çalışanlar üzerinde psikolojik bir baskının oluşmasına sebep olacağı öne sürülen dava dilekçesinde, genelgenin zorunlu ikamet mecburiyeti getirdiği iddia edildi.
“İnsan hakları ihlalidir”
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci konu ile ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamasında, hukuka uygun olmadığı daha önce yüksek yargı tarafından karara bağlanmış bir düzenlemeyi tekrar getirmenin bir izahının bulunmadığını savundu.
İmkanı olan herkesin zaten çalıştığı kuruma yakın yerde oturmak isteyeceğini dile getiren Kahveci, “Ama çalışanların aile hayatlarına bile müdahale ederek ’30 dakikada hastanede olacak şekilde ikamet edin’ demek, her şeyden önce bir insan hakkı ihlalidir.” değerlendirmesini yaptı.
Sağlık Bakanlığı’ndan açıklama yapılmıştı
Sağlık Bakanlığı’ndan, “Genelgeyle sağlık çalışanlarına, iş yerlerine en fazla 30 dakika mesafede ikamet etme şartı getirildiği” yönündeki iddialar ile ilgili yapılan açıklamada, genelgenin sağlık personeline ikamet zorunluluğu getirmediği ifade edilmişti.
Söz konusu açıklamada “Genelgede sağlık personelinin ikamet zorunluluğu ile ilgili bir husus olmayıp, acil durumda müdahale etmesi gereken sağlık personeline icap nöbetlerinde nöbet yerine erişmeleri gereken zaman tanımlanmıştır.” denilmişti.