Haberler“Oy zarfının kaldırılması gerekir”

“Oy zarfının kaldırılması gerekir”

- R E K L A M -

“Oy zarfının kaldırılması gerekir”

Görev süresinin dolması ile YSK Başkanlığı’ndan ayrılacak olan Güven, 7 yıllık görev süresine yönelik olarak değerlendirmelerde bulundu.

YSK Başkanlığına 24 Ocak 2013 tarihi içerisinde 6 yıllık süre için seçildiğini anımsatan Güven, daha sonra süresinin bir yıl uzatıldığını, 24 Ocak 2020 tarihi içerisinde 7 yıllık süresini tamamlayacağını aktardı.

YSK’nin 15. Başkanı olduğunu ifade eden Güven, görevde bulunduğu süre içerisinde 2 Cumhurbaşkanlığı, 3 milletvekilliği, 2 mahalli idareler seçimi, bir de halk oylaması olmak üzere 8 seçim gerçekleştirildiğini ifade etti.

Güven, bunların yanı sıra görevde bulunduğu süre içerisinde Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK), esnaf odalarının, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin seçimlerinin, siyasi partilerin kongrelerinin, ara ve yenileme seçimi olmak üzere çok sayıda seçimi gerçekleştirildiğini anlattı.

En çok hangi seçimde zorlandığı şeklinde yöneltilen soru üzerine Sadi Güven, Türkiye’de siyasetin, halkın seçime ilgisinin büyük olduğunu, seçimlerin zor geçtiğini, kolay bir seçim olmadığını söyledi.

YSK Başkanı Sadi Güven yaptığı açıklamasında, “Türkiye’de demokrasinin tesis edildiği yer YSK. Burada seçimler ne kadar sağlıklı tamamlanırsa gelecek günlerde siyaset ve ülke o kadar rahatlar. Seçimleri yapan da seçimlerde yarışan da siyasi partilerdir. Biz seçimlerin hep sağlıklı, güvenilir şekilde yapılması için gayret sarf ettik” ifadelerine yer verdi.

Gerçekleştirilen seçimlerde sandık kurullarının esas olduğunu, bu kurullarda yer alanlardan 2’sinin devlet memuru, 5 kişinin ise siyasi parti üyelerinden oluştuğunu dile getiren Güven, sandık kurulu üyelerinin seçimi yürüttüğüne işaret etti.

YSK’nin sandık kurulu üyelerine yönelik olarak eğitimler verdiğini belirten Güven, sandık kurullarına üye verme hakkına sahip olan siyasi partilerden de üye vermelerini özellikle istediğini aktardı.

Başkan Sadi Güven, açıklamalarına şu ifadeler ile devam etti:

“Bundan sonra da seçimler sağlıklı gitsin isteniyorsa, siyasi partilerin sandığa sahip çıkması ve üyelerini bizimle birlikte eğiterek sandığa vermesi gerekir. Siyasi partilerin seçim sahasındaki sandık kurulu sonuçlarını kontrol edebilmeleri açısından dünyada ilk kez sadece bizim yaptığımız tarama usulünü getirdik. Sayım döküm cetveli sahada alındıktan sonra sandık sonuç tutanaklarını ve ilçe birleştirme tutanaklarını YSK’ye geldiği saniyede siyasi partilerle paylaştık. Bu da sahada yapılmış hataya itiraz etme imkanını sağladı.”

Sayım döküm cetvellerinin, sandık sonuç tutanaklarının, ilçe birleştirme, il birleştirme tutanaklarının siyasi partilerle paylaşıldığına değinen Güven, böylece siyasi partilere sandığı denetleme imkanı sunulduğuna işaret etti.

Güven, bu verilerin seçimlerden sonra da vatandaşların erişimine açıldığına, YSK’nin internet sitesine girenlerin oy kullanılan sandıklardaki ıslak imzalı tutanaklarına ulaşabileceğini, bunun da dünyada tek olduğunu söyledi.

Seçim güvenliğinin önemine işaret eden Güven, “Bir ara elektrik kesintisi üzerinden tartışmalar oldu. Bu seçim sonuçlarını etkileyen bir şey değildi. Hiç de etkilemedi. Ancak vatandaşın en azından zihnindeki bu düşünceyi, korkuyu giderme adına tüm ilçe seçim kurullarını güç kaynağıyla takviye ettik” diye konuştu.

Yurt dışında yaşamakta olan vatandaşların ilk kez 2014 yılı içerisinde oy kullanmaya başladığını anımsatan Güven, bu uygulamanın da kendi dönemi içerisinde hayata geçirildiğini ifade etti.

Yurt dışındaki 120 temsilcilikte seçim gerçekleştirildiğini, bu seçimlerin de sağlıklı bir şekilde yürütüldüğünü aktaran Güven, oyların saklanmasında, Türkiye’ye getirilmesinde siyasi partiler ile hareket edildiğini, siyasi partilerin kontrol edebileceği sistem kurulduğunu bildirdi.

Güven, yurt dışında gerçekleştirilen seçimlerin de bugüne dek hiçbir itiraz olmaksızın gerçekleştirildiğini vurguladı.

YSK Başkanlığı dönemi içerisinde, hastalığı veya engeli sebebi ile yatağa bağımlı olanlara yönelik seyyar sandık uygulamasının başlatıldığını hatırlatan Güven, devletin sandığı bu durumdaki vatandaşların ayağına götürdüğünü, bu uygulamayı yurt dışında gördüğünde Türkiye’de olmaması sebebi ile utandığını anlattı.

YSK Başkanı Sadi Güven, açıklamalarını şu ifadeler ile devam ettirdi:

“Türkiye’de seçim ne kadar tartışılırsa tartışılsın seçim güvenliği açısından dünyanın en iyilerinden birisiyiz. Bizim gibi siyasi partiler eliyle seçim yapıp da bunu tarayarak birleştiren, itirazları siyasi partilerin üyelerinin olduğu yerlerde değerlendiren başka bir ülke yok. Biyometrik kimlik uygulamasına bizim de geçmemiz gerekir. YSK buna hazır. Oy kullanmaya gelen kişinin biyometrik kimliğini gösterdiğinde, bilgisayarla kimin oy kullanmaya geldiğini müşahitlerin, sandık kurulu üyelerinin, vatandaşların kontrol imkanı olacaktır. Biyometrik kimlik uygulamasının bir an önce tamamlanması gerekir. Yurt dışında bu rahat bir şekilde kullanılıyor.”

Görev süresi içerisinde YSK’nin yeni bir binaya kavuştuğunu hatırlatan Güven, teknolojik imkanlar açısından da yeterli bir duruma ulaşıldığını bildirdi.

Sadi Güven, YSK’nin güçlü bir sisteme sahip olduğunu, seçim dönemlerinde yurt dışından ve yurt içinden gerçekleştirilen çok sayıda siber saldırıya maruz kalındığını, sistemin bu saldırıları başarıyla karşıladığını anlattı.

Soru üzerine Güven, seçim sonuçlarının kısa süre içerisinde ilan edildiğini, bu gelişmede teknolojik imkanların yanı sıra seçim sahasındakilerin de önemli payı olduğunu vurguladı.

Güven, “Diğer ülkelerden her konuda iyiyiz. Tartışmalar, tenkitler, hakaret düzeyine ulaşmadığı sürece bizim için bedava akıldır. Sistemin gelişmesi açısından siyasi partilerin, bilim adamlarının tenkitlerini dikkate alıyoruz. Herkesten öğreneceğimiz çok şey oluyor. Bugün bu hale geldiysek olumlu tenkitlerin de faydası var. Tenkitlere hiçbir zaman alınmadım, alınmıyorum, faydalı bile görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Seçimler ile ilgili olarak yeni uygulama önerileri de sunan Güven, oy zarflarının kaldırılması tavsiyesinde bulundu.

Türkiye’de iptaller konusunda en büyük sıkıntılardan birisinin kapalı oy zarflarından kaynaklandığına dikkatleri çeken Güven, önerilerini şu ifadeler ile anlattı:

“Dünyanın birçok yerinde zarf uygulaması kaldırıldı. Yasal mevzuat değişikliğiyle, sandıkların dışarıdan içerisi görünmeyecek şekle getirilmesi suretiyle zarfın kaldırılması gerekir. Böylece, zarflar nedeniyle oyların iptali ortadan kalkar. Dünyanın hiçbir yerinde artık bu yok. Bunun düzeltilmesi gerekir.”

Siyasi partilerin üye kayıtlarını Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının tuttuğunu hatırlatan Güven, bu kayıtların YSK tarafından tutulmasının da seçim hukuku açısından iyi olacağını kaydetti.

Yurt dışındaki seçmenlerin istediği yerde, seçim günü bulunduğu bölgede oy kullanma imkanına sahip olduğunu anlatan Başkan Güven, bu uygulamanın Türkiye’de de yapılabileceğine işaret etti.

Güven, “Yasal değişiklik yapılırsa halk oylamasında, Cumhurbaşkanlığı seçiminde mekandan bağımsız, vatandaş seçim günü neredeyse orada oyunu kullanabilir. Yasal değişiklik gerçekleşirse YSK böyle bir uygulamayı yapmaya hazır. Altyapımız hazır. Türkiye’nin artık bunu düşünmesi gerekir. Yapamadığım şeylerden birisi de bu. Bunu yapmak gerekir.” ifadesini kullandı.

Görev süresinin dolmasının ardından emekliye ayrılacağını bildiren Güven, çalışma temposu nedeniyle vakit ayıramadığı ailesiyle ilgileneceğini söyledi.

YSK Başkanı Güven, “On binlerce kararın altına imzanız var. Geriye dönüp baktığınızda keşkeleriniz oldu mu?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ben keşkelerle yaşamadım. Keşkelerle yaşamak da istemedim. Hep hayatımda ‘iyi ki’ demeyi sevdim. Ben bir terzi çocuğuyum. Annem okumayı sonradan öğrendi. Buraya onların fedakarlıklarıyla geldim. İyi ki buradayım, iyi ki beni okutmuşlar. Devletimize hizmet için buralarda bulunduk. Benden sonra çalışacak arkadaşlar da bu bayrağı iyi yerlere götürecektir.”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Son Dakika

Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti

İşler Güçler ve Kardeş Payı gibi yapımlarda rol alan Şinasi Yurtsever 51 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir Mide kanseriyle...

Domuz kalbi nakledilen ikinci hasta da hayatını kaybetti

20 Eylül gününde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, 40 gün sonra hayatını kaybetti.

Turistik Doğu Ekspresi’nin biletleri 6 bin ila 12 bin 500 lira olarak açıklandı

Turistik Doğu Ekspresi biletleri satışa çıkarıldı. 11 Aralık gününde başlayacak olan seferlerin fiyatı bu yıl 6 ila 12 bin 500 lira olarak belirlendi
- R E K L A M -

İlginizi Çekebilir

Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti

İşler Güçler ve Kardeş Payı gibi yapımlarda rol alan Şinasi Yurtsever 51 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir Mide kanseriyle...

Çocuğa söz dinletecek 3 yaklaşım

Çocuğuna laf dinletemeyen, defalarca aynı şeyi söylemesine rağmen istediği sonucu alamayan ebeveynler için Çocuk Gelişim Uzmanı ve Uzman Psikolog...

Eren Düzenli, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte çalacak

50'nci sanat sezonunda birbirinden değerli şef, solist ve müzisyeni sahnesinde ağırlayan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, 15 Kasım Cuma, saat 20.00’da şef Christoph Mathias...

“Yarışı önde götürdüğüm için saldırıyorlar”

İstanbul Barosu Başkan adayı Ali Gürbüz,  sosyal medya hesabı üzerinden kendisi hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Çok Okunanlar

Mary Louise Kelly imzalı çarpıcı bir polisiye romanı: Mermi

Amerikalı gazeteci yazar Mary Louise Kelly imzasını taşımakta olan ve April Yayıncılık tarafından Serkan Göktaş çevirisiyle yayımlanan Mermi, okurlarıyla buluşmayı bekliyor.

Alınan acı kararla 6 Mayıs 1972'de eceli gelmeden alınan üç can

Türkiye'de sol hareketinin en önemli isimleri arasında yer alan Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, idam edilmelerinin 48'inci yılında anılıyor.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Bunlar da ilginizi çekebilir
Sizin için seçtiklerimiz