Hacer Boyacıoğlu’nun yaptığı habere göre Ticaret Bakanlığı, CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat tarafından yöneltilen Avrupa’ya ihraç edilecekken gümrükten dönen 460 ton limon, 17 ton çilek ve 30 ton kayısı hakkındaki soru önergesine yanıt verdi.
Limon detayı
Bakanlık, 2017 yılı içerisinde çeşitli ülkelere gönderilen 139 ton limon ve 22 ton kayısının geri döndüğünü ifade etti. Ayrıca 58 ton kirazın da Türkiye’ye geri döndüğünü belirtti. Diğer meyveler hakkında ise veri paylaşılmadı.
Bu yılın ocak ile eylül dönemi içerisinde ise geri dönen limon miktarı 460 ton, kayısı da 30 ton olarak kayda geçti. Bunun ile birlikte 17 ton da çilek geri gönderildi.
Özellikle limon tarafında meydana gelen artış dikkat çekti. Böylece her 1000 limonun biri geri gönderilmiş oldu. Toplam ihracatta ise bu oran binde 3.
‘Dönen her ürün hastalıklı değil’
Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu başkanı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi konsey üyesi Ali Kavak, Rusya’nın bazı ürünleri Akdeniz meyve sineği ‘bahanesiyle’ geri yolladığını belirtti.
Sineğin insan sağlığına herhangi bir etkisinin olmadığını ifade eden Kavak, “Ürünün raf ömrü azalıyor. Rusya ise haşerenin ülkesinde yayılmasını istemiyor. Her dönen ürün hastalıklı değildir” açıklamasında bulundu.
Süresinden önce ilaç
Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, geri gönderilen ürünlerin Türkiye’nin tarımsal itibarı adına ‘sıkıntılı olduğunu’, bu ürünlerin tüccarlar tarafından diğer ülkelere gönderilmeye çalışıldığını kaydetti.
Türkiye’de iç tüketim tarafında da kimyasal kalıntılara dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen oda başkanı konu ile ilgili olarak şunları dile getirdi: “Örneğin hasattan yedi gün önce atılması gereken ilaç için sadece üç gün bekleniyor. Sonra ürün hale gidiyor, buradan da manava ve bizim masamıza geliyor. Bu yüzden hallerde de mutlaka tarımsal test yapılmalı.”