Marmara Bölgesi’nde sabah saatlerinde deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün verilerine göre; Yalova Çınarcık’ta 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD ise meydana gelen sarsıntıyı 4.1 olarak ölçtü. Diğer taraftan deprem İstanbul ve çevre illerden de hissedildi.
AFAD: Büyüklük 4.1
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından açıklanan verilere göre; 4.1 büyüklüğündeki deprem saat 05.36’da yerin 14 km derinliğinde gerçekleşti.
AFAD’ın internet sitesinde depreme ilişkin yer alan bilgi.
Kandilli: Depremin büyüklüğü 4.3
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre; depremin büyüklüğü 4.3 olarak ölçüldü.
Deprem İstanbul’dan da hissedildi
Yaklaşık 14 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlenen depremin İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Sakarya’da da hissedildiği öğrenildi.
“Artçıları olacak mı buna bakacağız”
İTÜ Öğretim Üyesi, Deprem uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Yalova’da meydana gelen deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Okan Tüysüz, “Bu 4 büyüklüğündeki deprem hepimizi biraz heyecanlandırdı. Yapılacak şey bunu izlemek, artçıları olacak mı buna bakacağız” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Tüysüz şunları söyledi:
“Bu bölge biliyorsunuz çok sayıda deprem üreten faylardan oluşuyor. 1999 depremi bunun hemen doğusunda meydana gelmişti. Büyüklükleri, Avrupa Sismolojik Birliği tarafından 4, AFAD tarafından 4,1, Kandilli tarafından 4,3 olarak veriliyor. Olan deprem karada olan bir deprem. Bu bölgede 4 büyüklüğünde deprem olması bir takım fayların kırılmasına işaret ediyor. Ancak bu herhangi bir depremin öncüsü olarak beklenen bir deprem değildir.
Depremler sığ olursa, hissedilir. 4 büyüklüğünde deprem de yüzeyde hissedilebilecek bir depremdir. Halkımıza geçmiş olsun. Telaş edilebilecek bir şey söz konusu değil. İstanbul’da deprem olmasını beklediğimiz fay, şu anki depremin oldukça kuzeyinde. Şu an o fay üzerinde bir deprem olmadığını söyleyebiliriz. Ancak önemli olan depreme hazırlıklı olmak. Bu konuda 1999’dan bu yana çok çeşitli uyarılar yapıyoruz. Ancak hazırlıklarımızın tamam olmadığı yetkili ağızlar tarafından da ifade edilebilmektedir. Deprem herhangi bir zamanda, herhangi bir anda olabilir.
Marmara Denizi’nin güneyinde olduğu için Bursa çevresi, Tekirdağ civarında deprem hissedilmesi olağandır. Ama bunu kısa bir zaman içerisinde izlemek mümkün olacaktır. Deprem üzerinden çok kısa süre geçtiği için o konuda yeterli bilgi sahibi değiliz. Tahminde bulunmak mümkün.”