HaberlerErgenekon kumpası davasında son dakika kararı

Ergenekon kumpası davasında son dakika kararı

- R E K L A M -

Ergenekon kumpası davasında son dakika kararı

FETÖ kumpası olan Ergenekon davasında 12 yıl sonra karar çıktı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Yargıtay’ın bozma kararının sonrasında görülen 235 sanıklı Ergenekon davasında mahkeme, aralarında Emekli Orgeneraller Hurşit Tolon, Tuncer Kılınç, Şener Eruygur, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Mustafa Balbay, Bedrettin Dalan, Tuncay Özkan’ın da aralarında yer aldığı tüm sanıklar hakkında örgüt kurmak, yönetmek ve üyelik suçundan beraat kararı verilmesine hükmetti.

Alparslan Arslan’a ağırlaştırılmış müebbet

Sanıklar arasında yer alan Alparslan Arslan’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır’a ise müebbet hapis cezası verildi.

Erol Mütercimler de duruşmayı takip eden isimler arasındaydı

Karar duruşması sırasında, aralarında Erol Mütercimler, Oktay Yıldırım, Emin Şirin’in yer aldığı 30’u aşkın tutuksuz sanık ve çok sayıda avukat da duruşma esnasında hazır bulundu.

Soruşturma nasıl başladı?

Ergenekon soruşturması, o dönem adı konmamış olsa da, 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye’de bir gecekonduda bulunduğu söylenen 27 el bombası ile başladı. Emekli Astsubay Oktay Yıldırım’ın bu bombaların sahibi olduğu iddia edildi. 27 Haziran 2007 tarihinde daha sonra gelen gözaltı ve tutuklama dalgaları sebebi ile birinci dalga olarak adlandırılan bir operasyonla Oktay Yıldırım’ın yanı sıra Türk Ortodoks Kilisesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Avukat Kemal Kerinçsiz, gazeteci yazar Güler Kömürcü, Sedat Peker, Taner Ünal, Fuat Turgut, Sami Hoştan ve daha pek çok kişi gözaltına alındı.

Bu dalgalar kısa aralıklar ile toplumun pek çok farklı kesimini kapsayacak şekilde genişledi.

Ergenekon iddianameleri

Ergenekon davası kapsamında 20 civarında dosya birleştirildi. Ancak ana davaya ait üç iddianame bulunuyor. Bunlar, birinci, ikinci ve üçüncü Ergenekon iddianamesi olarak geçiyor.

İlk iddianame 14 Temmuz 2008 tarihinde, soruşturmanın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunuldu. 25 Temmuz 2008 tarihinde mahkeme tarafından kabul edildi. İlk duruşma 20 Ekim 2008 tarihinde gerçekleştirildi. İlk iddianame yaklaşık 2500 sayfaydı.

İkinci iddianame 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi ve Ergenekon ana davası ile birleştirildi. Ağustos ayı içerisinde ise birleştirme talepli üçüncü iddianame ana davaya eklendi.

İlk iddianamede Ergenekon için ne denilmişti?

İlk iddianamede Ergenekon, “terör örgütü” olarak tarif edildi ve “üyeleri ve yöneticileri” darbe teşebbüsü ile suçlandı:

“Ergenekon terör örgütü en başta, ‘derin devlet’ ifadesi ile anılan, ülkemizde birçok kanlı eylemler gerçekleştiren, gerçekleştirdiği bu eylemlerle ciddi kriz, kargaşa, anarşi, terör ve güvensizlik ortamı oluşmasını amaçlayan ve bunu kısmen de olsa başararak ülkemizin gelişme ve kalkınmasının önünde engel olan bir örgüttür,” ifadelerine yer verildi.

Hangi iddianameler geliştirildi

Davada birleştirilen iddianameler yalnızca üç iddianame ile sınırlı değildi. İrticayla Mücadele Eylem Planı Davası, Şile Kazıları, İnternet Andıcı Davası, İlker Başbuğ Davası, Danıştay Saldırısı Davası, Cumhuriyet Gazetesi Molotof Davası başta olmak üzere 20 civarında iddianame Ergenekon davası ile birleştirildi.

Kimler yargılanıyordu?

İlk gözaltıların sonrasında gelen dalgalar dikkat çekici isimleri bu davaya dahil etti: Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ, Emekli Jandarma Genel Komutanı Org. Şener Eruygur, emekli 1. Ordu Komutanı Org. Hurşit Tolon, Cumhuriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Mustafa Balbay, Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Sedat Peker, Veli Küçük, Kemal Kerinçsiz, gazeteciler Tuncay Özkan, Hikmet Çiçek, Deniz Yıldırım, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İlhan Selçuk, İnönü Üniversitesi eski rektörü Fatih Hilmioğlu yargılanan yüzlerce kişiden bazıları.

Rakamlarla Ergenekon davası

100 binden fazla telefon izlendi.

60 bin telefon dinlendi.

3 bin kişi hakkında takip yapıldı.

Bin 360 kişi ifade verdi.

588 kişi tutuklandı.

7 sanık ifadesini veremeden öldü.

7 sanık kansere yakalandı.

Davada 44 gizli tanık vardı.

Toplam sayfa sayısı 17 bini aşan 19 iddianame hazırlandı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Son Dakika

Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti

İşler Güçler ve Kardeş Payı gibi yapımlarda rol alan Şinasi Yurtsever 51 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir Mide kanseriyle...

Domuz kalbi nakledilen ikinci hasta da hayatını kaybetti

20 Eylül gününde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen Amerikalı Lawrence Faucette, 40 gün sonra hayatını kaybetti.

Turistik Doğu Ekspresi’nin biletleri 6 bin ila 12 bin 500 lira olarak açıklandı

Turistik Doğu Ekspresi biletleri satışa çıkarıldı. 11 Aralık gününde başlayacak olan seferlerin fiyatı bu yıl 6 ila 12 bin 500 lira olarak belirlendi
- R E K L A M -

İlginizi Çekebilir

Şinasi Yurtsever hayatını kaybetti

İşler Güçler ve Kardeş Payı gibi yapımlarda rol alan Şinasi Yurtsever 51 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir Mide kanseriyle...

Çocuğa söz dinletecek 3 yaklaşım

Çocuğuna laf dinletemeyen, defalarca aynı şeyi söylemesine rağmen istediği sonucu alamayan ebeveynler için Çocuk Gelişim Uzmanı ve Uzman Psikolog...

Eren Düzenli, İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile birlikte çalacak

50'nci sanat sezonunda birbirinden değerli şef, solist ve müzisyeni sahnesinde ağırlayan İzmir Devlet Senfoni Orkestrası, 15 Kasım Cuma, saat 20.00’da şef Christoph Mathias...

“Yarışı önde götürdüğüm için saldırıyorlar”

İstanbul Barosu Başkan adayı Ali Gürbüz,  sosyal medya hesabı üzerinden kendisi hakkında çıkan iddialara ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya...
- Advertisement -spot_imgspot_img

Çok Okunanlar

Devrim Muhafızları Komutanı: Tüm sorumluluk bizde

İran Devrim Muhafızları Komutanı Emir Ali Hacızade, Ukrayna uçağının 'seyir füzesi sanıldığı için vurulduğu' yönünde açıklamada bulundu. Hacızade Ukrayna uçağının düşürülmesiyle ilgili olarak da yaptığı açıklamasında, 'Devrim Muhafızları'nın tam sorumluluk aldığını' da sözlerine ekledi.

Atatürk’e idam isteyen kişi hakkında Diyanet konferans düzenledi!!!

Diyanet İşleri Başkanlığı, Osmanlı Devleti’nin son şeyhülislamlarından birisi olan ve Milli Mücadele karşıtlığı yapan Mustafa Sabri Efendi hakkında konferans düzenledi.
- Advertisement -spot_imgspot_img

Bunlar da ilginizi çekebilir
Sizin için seçtiklerimiz