Derginin her sene hazırladığı ve ülkelerin demokrasi performanslarını farklı göstergeler aracılığı ile ölçtüğü demokrasi endeksinde ülkeler 0 ile 10 arasında puanlanıyor.
Söz konusu endekste ölçüt olarak ülkelerin seçim süreçleri ve çoğulculuk, hükümetin işlerliği, siyasal katılım, demokratik siyasi kültür ve özgürlükler kullanılıyor.
Türkiye en çok gerileyen ülke
Endekse göre en demokratik ülkeler sırası ile Norveç, İzlanda ve İsveç olurken, son sıralarda ise Kuzey Kore, Suriye ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti yer aldı.
Türkiye, İtalya’nın ardından 2018 yılı içerisinde en çok gerileyen ülke oldu. Söz konusu listede bulunduğu 100’üncü sıradan 110’uncu sıraya aniden gerileyen Türkiye’nin demokrasi puanı ise 4.37 olarak belirlendi. 2013 yılı öncesinde ise bu puan 5.70 dolaylarındaydı. 2016’dan bu yana Türkiye’nin puanında hızlı bir düşüş hakim.
Türkiye otoriterliğe ‘bir tık’ yakın
Söz konusu dergi, ülkeleri puanlamanın yanısıra onları kategorilere de ayırdı. Ülkeler ‘tam demokrasi,’ ‘kusurlu demokrasi’, ‘hibrit rejim’ ve ‘otoriter rejim’ şeklinde sınıflandırıldı.
Türkiye ise ‘hibrit rejim’ kategorisinde yer alıyor ancak ‘otoriter rejimler’e daha yakın bir noktada yer alıyor. Puanın 4’ün altına inmesi durumunda Türkiye otoriter ülkeler kategorisinde yer alacak.
Türkiye ile eşdeğer bir puana sahip olan ülkeler arasında Ukrayna, Zambiya, Mali, Tanzanya, Madagaskar, Honduras ve Bolivya gibi ülkeler bulunuyor.
Sıralamada yaşanan gerilemenin gerekçesi: Erdoğan
Dergi, Türkiye’deki gerilemenin gerekçeleri olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeterince denetlenememesi, 2018 yılı içerisindeki seçimlerin OHAL’de gerçekleşmesi ve seçimlerin adil olmaması durumunu gösterdi.
Türkiye’yi Macaristan ve Polonya ile birlikte demokratik kurumların altının oyulduğu ülkeler olduğu yorumunu getiren dergide şu ifadelere yer verildi: “Türkiye’nin skoru altı yıldır üst üste düştü zira Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan elindeki gücün kısıtlamalarının çoğunu ortadan kaldırdı.”