CHP Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Faik Öztrak’ın koordinasyonunda hazırlanan rapora göre İstanbul’da devam eden seçim belirsizliği, yalnızca İstanbulluları değil 82 milyon vatandaşı vurdu.
“Milli gelir 81 milyar dolar, kişi başına gelir 986 dolar eridi”
Söz konusu rapor içerisinde yer alan bilgilere göre Türk Lirası, 1 Nisan 2019 ile YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin iptali hakkındaki gerekçeli kararını açıkladığı 22 Mayıs 2019 arasında yüzde 10 değer kaybetti. Bu dönem içerisinde benzer ekonomiler arasında dolar karşısında en çok değer yitiren para birimi Türk Lirası oldu. TL’de yaşanan 61 kuruşluk değer kaybı sebebi ile 2019 yılı içerisinde beklenen Milli Gelirin dolar cinsinden karşılığı 81 milyar dolar azaldı. Kişi başına gelir ise 986 dolar düştü. Aynı dönem içerisinde iki yıllık devlet tahvilinin faizi 4,6 puanlık bir artış yaşayarak yüzde 25,7’ye yükseldi. 2019 Mayıs ayı içerisinde tüketici güveni, serinin yayınlanmaya başladığı 2004 yılından bu tarafa en düşük seviyesine geriledi.
Dolar kurundaki artıştan şirketlere dev fatura: 206 milyar TL
Başak Kaya’nın yaptığı habere göre şirketler de dolar kurunda meydana gelen artış sebebi ile ciddi bir zarara uğradı. Net döviz borcu 197 milyar doların üzerinde olan şirketler, kurda yaşanan artış sebebi ile 120 milyar TL kur farkı zararı yazdı. Öte yandan borsada işlem gören şirketlerin piyasa değeri 86 milyar TL eridi. Bu şekilde Türkiye’de bulunan şirketlerin yalnızca kurda yaşanan artış ve borsadaki değer kaybı sebebi ile toplam zararı 206 milyar TL’ye ulaştı. CHP’nin raporunda şirketlerin bu zararın altından kalkabilmek adına ya fiyatlarını artıracağı ya da maliyetlerini azaltabilmek adına işçi çıkaracağı ifade edilerek, “Bu fatura da enflasyon ve işsizlik olarak vatandaşa çıkacak” denildi.
Kurdaki artıştan her bir vatandaşa 3 bin 342 TL fatura çıktı
İstanbul seçimlerinin gasp edilmesi vatandaşın da cebini boşalttı. Asgari ücretin döviz cinsinden karşılığı, 1 Nisan gününde 368 dolar iken, 22 Mayıs günü itibari ile 331 dolara indi. Bu dönem içerisinde her bir asgari ücretli 37 dolar kaybetti. Türkiye’nin dış borcunun TL cinsinden karşılığı ise 272 milyar TL artışla 2 trilyon 714 milyar TL’ye çıktı. Bu şekilde her bir vatandaşın sırtındaki borç yükü 3 bin 342 TL arttı.