Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Geçen yıl yapılan zamların etkileri ‘kış indirimi‘ ile azaltılmalı” diyerek hükümete yönelik indirim çağrısında bulunmuştu.
‘Perdeleri kısa tutun’
İndirim çağrısı karşılıksız kalırken konu ile ilgili olarak açıklamada bulunan bir İGDAŞ çalışanı makine mühendisi Sabri Doğan, cep yakan doğalgaz faturalarını düşürebilmek adına ev içerisinde alınabilecek diğer önlemlere yönelik ise şu tavsiyelerde bulundu: “Evlerin içerisinde alınması gereken tedbirler var. Burada asıl amaç, ısıyı evin içerisinde tutup, evin içerisinde yayılımını kolaylaştırmak. Perdelerin uzun olması ve peteklerin dekoratif malzemeler ile kapatılması bu etkenlerden bazıları. Perdeler kısa tutulup petek üzerinde sonlandırılmalı, dekoratif malzemeler ile petekler kapatılmamalı.”
“Menfezler kapatılmamalı”
Pencerelerde çift cam kullanımının ısıyı evde tutacağını ifade eden Doğan, peteklerin arkasına konulacak yalıtım malzemeleri ve termostat kullanımının da tasarrufu sağlayacak başka etmenler olduğunu dile getirdi.
Menfezlerin kapatılarak büyük bir yanlış yapıldığını da belirten Doğan, hem verimlilik hem de güvenlik açısından menfezlerin açık tutulması gerektiğini söyleyerek, şu tavsiyelerde bulundu: “Çift cam tercih ederek ısının evin içerisinde kalması sağlanabilir. Pencerelerin fitil kısımları kontrol edilip, varsa yıpranmaların giderilmelidir. Böylece kullanıcılar önemli bir miktar ısı tasarrufu sağlayacaktır. Peteklerin arkasından, duvardan dışarıya kaçan ısıyı önlemek için ısı yalıtım plakaları kullanılabilir. Isı yalıtım plakalarını nalburlardan veya yapı marketlerden temin ederek, peteklerin arkasına yerleştirilmelidir. Otomasyon ile de evin ısısını sabit tutarak tasarruf sağlamak mümkün. Bunun için oda termostatları ve termostatik vanalar kullanılabilir. Termostatik vanalar ve oda termostatları ile yirmi iki derece civarında olan konfor sıcaklığı sabitlenerek evin daha fazla ısınması engellenir. Burada elde edilecek bir derecelik ısı düşüşü kullanıcılara yüzde yedi tasarruf sağlayacaktır. Bunların yanı sıra Menfezler kapatılarak içeriye soğuk ve toz girmesinin engellendiği düşünülüyor. Ancak bu yanlış bir uygulama. Mutlaka menfezler açık tutulmalı. Hem güvenlik hem de verimlilik açısından önemli bir etken.”
Doğan ayrıca ısınma sistemlerinin belli periyotlarla bakıma alınmasının da sistemin verimli çalışması için önemli olduğunu sözlerine ekledi.