1960 yılında, Konya’nın Seydişehir ilçesinde, o zaman Keçili adı verilen köyden yaklaşık 3 km uzakta, keçilerini otlatırken tesadüfen bulduğu taşları Maden Tetkik Arama Enstitüsü’ne teslim eden çoban Mümin Demiroğlu, hem kendisinin hem de köyün hayatını kökünden değiştirecek bir buluş yaptığını bilmiyordu.
Taşları inceleyince alüminyum boksit olduğunu tespit eden ve ardından çevrede geniş çaplı araştırma yapınca maden rezervinin sanayide işlenebilecek kalitede olduğunu gören uzmanların bu kararı sonucu, burada bir maden ve bir fabrika kurularak boksit cevherinin değerlendirilmesi için, o zamanki adıyla SSCB ile Türkiye’nin işbirliği gitmesi sonucu, 1969’da açılan fabrikadan uzun yıllar ülkenin alüminyum ihtiyacının önemli bölümü karşılandı, 2005 yılında da özelleştirildi.
Boksit cevherinin bulunması üzerine 1972’de ismi Madenli olarak değiştirilen köyde, başta yöre halkı olmak üzere çok sayıda kişiye istihdam sağlayan maden ocakları ve fabrika gelişirken, ilk kez bulduğu taşları MTA uzmanlarına teslim ederek madenin keşfedilmesini sağlayan Mümin Demiroğlu’nun bölgenin kalkınmasına önemli paya sahip olduğunu belirten fabrika emeklisi Hayrettin Eker onu hayırla yad ederek şöyle anlattı.
“Mümin Demiroğlu mahalleli tarafından çok sevilen bir kişiydi. Çok bilgili bir amcamızdı. Askerlik yaptığı dönemde kendini okumaya adadığı söylenir. Buradaki insanlar onun sayesinde çok ekmek yedi. Kendisi de burada kurulan maden galerisinden güvenlik görevlisi olarak emekli oldu. 2013 yılında 92 yaşındayken vefat etti. Seydişehir ilçesindeki Akyol Mezarlığı’na defnedildi. Allah rahmet eylesin.”