Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Yenişehir ve İznik Kanatlı Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Basri Lapacı, civciv bakımının maliyetinin arttığına, bu sebeple üreticilerin masrafları ödeyemez hale geldiğinin altını çizdi.
Lapacı, İzmir, Manisa, Balıkesir, Muğla, Bursa, Çanakkale, Uşak, Aydın ve Denizli kentlerinde kümeslere civciv koymayacaklarından bahsederken söz konusu birliğin üretim kapasitesinin 2 milyon seviyesinde olduğunu ifade etti.
Üreticilerin yüzde 90’ının borcu olduğunu, banka borçlarını ödeyemediğini dile getiren Hasan Basri Lapacı, entegre tesislerin 2016 yılı içerisinde fiyatları geri çektiğini, kendilerinin 2014 yılındaki fiyattan satış yaptıklarını ifade etti.
Birlik başkanı yaptığı açıklamasında sözlerine şu şekilde devam etti: “Şu an hayvanların altına yaydığımız kavuz geçen yıl 250 kuruş iken şimdi 750 kuruş. Elektriğe gelen yüksek zam, kömüre gelen yüzde 45’lik zam, akaryakıta gelen yüksek zamlar ve işçi maliyetine gelen yüzde 16’lık zamdan sonra tamamen çaresiz kaldık. Biz artık sesimizi duyurmak istiyoruz ve bundan başka da çaremiz kalmadı. Bizim bu uygulamamız Türkiye geneline yayılacaktır ve sıkıntıyı vatandaşımız çekecektir. Çünkü kırmızı ete gelen yüksek zamlardan sonra vatandaş protein ihtiyacını ucuz olduğu için beyaz etten karşılıyor.”
Lapacı, sorunun çözümü olarak Tarım Bakanlığı’nın onayladığı Etlik Piliç Yetiştiriciliği Tebliği’nin hayata geçirilmesini önerdi.
Türkiye’de yıllık ortalama 68 milyon 707 bin civciv üretiliyor.