Sayıştay denetçileri tarafından gerçekleştirilen Sakarya Büyükşehir Belediyesi incelemelerinde, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyesinin 10.04.2017 tarih ve 053893 seri nolu KDV dahil 33.169,80 TL karşılığı ile organizasyon hizmeti sunulduğu tespit edildi. Denetçiler, 5393 sayılı Belediye Kanuna atıfta bulunarak belediye meclis üyelerinin görevleri süresi boyunca ve daha sonrasında da bir yıl boyunca, belediye ve bağlı kuruluşlarına karşı doğrudan doğruya veya dolaylı bir şekilde taahhüde giremeyeceğini raporda ifade etti.
İmtiyaz ücreti karşılığında çalıştırılmıştır
Halil Ataş’ın yaptığı haberine göre, rapor da ayrıca Sakarya Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde faaliyet gösteren servis araçlarının ihalesi gerçekleştirilmeksizin çalıştırıldığı ve belli bir süre sınırı olmaksızın plakaların kullanıcılara verildiği tespit edildi. Denetçilerin raporu bu durumu şu ifadeleri kullanarak yansıttı; “Meclis Kararı ile Pamukova-Adapazarı arasında çalışmakta olan halk otobüslerine ihale yapılmaksızın 5 araç ilave edildiği ve söz konusu araçların imtiyaz ücreti ile çalıştırıldığı tespit edilmiştir.”
Araç başı 54 bin TL
“Özel halk otobüslerine ilişkin hatların ihale suretiyle verildiği ancak 08.02.2016 tarih 2/76 sayılı meclis kararı ile Pamukova-Adapazarı arasında çalışmakta olan halk otobüslerine ilave edilen 5 araç için, araç başına 10 yıllık imtiyaz ücreti 54.000 TL olarak belirlenmiş ve ihale gerçekleştirilmeden şehir içi ulaşımın işlettirildiği görülmüştür” ifadeleri Sayıştay raporunda yer aldı. Raporda yer alan “3121 adet tahditli (S) servis aracı plakasının, ihale gerçekleştirilmeden ve kullanım süresi sınırsız bir şekilde kullanıcılarına verilmiştir” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı.
İhale yok, taşıma da tekel oluşturulmuş
Toplu taşımaya yönelik olarak hakların belediyeye ait olduğunun altı çizilen raporda, ihale yolu ile rekabete uygun, saydamlığı sağlayarak sürenin belirli olması gibi hususları da içerecek şekilde kişilere verilmesi gerektiğine dikkat çekildi. “Bu çerçevede toplu taşıma hizmetleri bakımından görevli ve yetkili olan Belediyenin, ihale yapmadan rekabetsiz bir şekilde toplu taşıma imtiyazına izin vermesi mümkün değildir” uyarısı da raporda yer aldı.