Erzincan İliç bulunan Anagold Madencilik Şirketine ait Çöpler Altın Madeni’nde çalıştığı esnada ayağına sülfürik asit dökülen işçi işten çıkarıldı, tedavisi yapılmadan kaderine terk edildi.
Özer Akdemir’in yaptığı habere göre, ayağına asit dökülmesi sonucunda meydana gelen yaralar sebebi ile başka işte de çalışamadığını dile getiren Mehmet Can, en çok zoruna gidenin ise hiçbir yetkilinin kendisini arayıp sormaması olduğunu ifade etti.
Anagold Madencilik Şirketinin İliç yer alan altın madeninde taşeron olarak iş yapmakta olan Teknokon Endüstri Tesisleri İnşaat ve Montaj AŞ’de işçi olarak çalıştığını ifade eden 40 yaşındaki Mehmet Can yaşadığı kaza ile ilgili şu bilgileri verdi: “Biz tesisten madene su taşıyacak boru hattını tamamladıktan sonra hattın testine başladık. Bu arada bir yerden sızıntı olduğu söylenerek bizi oraya tamire gönderdiler. Contasını değiştirecektik, bize hatta su var dediler. Sızıntı yapan boru bağlantısını açtığımda içindeki sülfürik asit ayağıma döküldü. Ayağımda iş ayakkabısı olmasına rağmen ayakkabı anında eriyip yamuldu ve asit ayağıma geldi.”
Olay ortaya çıkmasın diye günlerce hastaneye sevk edilmedi
Hemen iş yerinde bulunan revire götürüldüğünü ve orada iş yeri hekiminin ayağına krem sürdüğünü ifade eden Can, iş kazasının ortaya çıkmaması adına günlerce hastaneye sevk edilmediğini öne sürdü. Çalıştığı firmanın iş güvenlikçisinin kendisini hastaneye göndertmediğini, 5-6 gün kampta ayaklarına krem sürerek tedavi etmeye çalıştıklarını dile getiren Can, “2018 ekim ayının 31’inde oldu olay. Ayağımın her geçen gün daha da kötüye gitmesi üzerine doktor kazadan 6 gün sonra 5 Kasım 2018’de hastaneye sevk etti beni. Doktora ayağıma sülfürik asit döküldüğünü ve 6 gündür krem sürülmesinden başka bir tedavimin yapılmadığını söyledim. Muayene tutanağına da böyle yazıldı. 7 gün istirahat ve başka kremler verdiler. Raporun ardından işe başladım ama çalışamadım ayağımın durumu nedeniyle. Beni 21 Kasım’da tekrar hastaneye sevk ettiler. Şirket sevk edildiğim gün, ‘İş bitti artık’ diyerek çıkışımı verdi” diye konuştu.
‘Ayağım hep kötüye gidiyor’
Şirketin kendisini daha sonra Adıyaman’da yer alan başka bir tesise gönderdiğini dile getiren Can, “Benim dava açmamam, susmam için yapıldı sanırım bu. Ancak orada da iki ay bile çalışamadım. Ayağım iyileşmediği gibi su toplamıştı ve iş ayakkabılarıyla çalışmam imkansızdı” dedi. Çalışamadığı için Adıyaman’daki işten de ayrılmak zorunda kaldığını belirten Can, tedavisinin de doğru düzgün yapılmadığını belirtti. Can, “Doktora her gittiğimizde ayrı bir ilaç, krem yazıyorlardı. Üstelik ilaçlar da SGK’nin karşılamadığı, pahalı ilaçlardı” dedi.
‘En çok zoruma giden ise…’
İşten çıkarıldıktan sonra adeta kaderi ile baş başa bırakıldığını belirten Can, “En çok zoruma giden de bu! Ben orada çalışırken iş kazası geçirdim. Zamanında hastaneye göndermediler, tedavimi doğru düzgün yaptırmadılar. İşten çıkarıldıktan sonra da hiçbir yetkili arayıp sormadı. Günlerdir ana firma Anagold’a ulaşmaya çalışıyorum. Geri dönüş yapmıyorlar” dedi.
Evli ve küçük yaşta bir çocuğu olduğunu söyleyen Can, son derece zor ekonomik koşullarda, yaralı ayağı ile hayatını idame ettirmeye çalıştığını belirtti. Can, en son memleketi İskenderun’da demir çelik fabrikasında girdiği işinden de ayağındaki ağrılar sebebi ile bir ay bile çalışamadan ayrılmak durumunda kaldığını söyledi. Can, “Ayağım su topladı, iş ayakkabısı sürttükçe duramıyorum. Ayak tarak kemiklerinde de sorun var. Mecburen bugün işten çıkmak zorunda kaldım” diye konuştu.
‘İş güvenliği uzmanı değilim’
Can’ın kaza geçirdiği esnada madende iş güvenliği uzmanı olarak çalıştığını söylediği Kübra Yılmaz, kendisinin iş güvenliği uzmanı olmadığını, Mehmet Can’ın tüm iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü.