71 maddeden oluşan torba kanun paketinde bulunan bazı düzenlemeler şöyle:
Pilot istihdamına teşvik
– Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış personele yönelik olarak yapılan aylık ücret ödemelerinin gerçek safi değerinin yüzde 70’i gelir vergisinden istisna edilecek.
Stoktan satışa vergi kolaylığı
– Depoculuk Kanunu kapsamında düzenlenen ürün senetlerinin elden çıkarılmasından doğan kazançların gelir ve kurumlar vergisinden istisna tutulması 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.
Dövizli alışverişin kur farkı vergiye yansıyacak
– Yurt içinde yabancı paraya dayalı olarak gerçekleştirilen teslim ve hizmetlerde bedelin tamamen veya kısmen sonradan tahsil edildiği durumlarda, kur farklarının da matraha dahil olduğu yönünde düzenleme yapılacak.
İmalatçıların inşaat yatırımına uzatmalı KDV iadesi
– İmalat sanayi yatırımları bağlamında 2018 yılı içerisinde gerçekleştirilecek olan inşaat harcamaları sebebi ile yüklenilecek katma değer vergisinin iade edilmesine yönelik uygulama 2019 yılında da devam edecek.
Bakanlık yurtdışına kira ‘satacak’
– Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi kurulacak.
– Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın iç ve dış piyasalarda farklı kira sertifikası türlerinden ihraç yapabilmesine ilişkin izin verilecek (Söz konusu düzenlemenin bankaların kredi vermesine imkan sağlamak amacı ile ellerindeki ipotekli konutların riskini Hazine’ye devretmesine imkan sağlamasının önünü açacağı konuşuluyordu.)
‘Yerli ve milli’ reasürans
– Sigortacılık sektöründe yaşanan teminat sorunlarına daha etkin çözüm getirilebilmesi amacı ile Türk Reasürans Anonim Şirketi kurulacak.
Kira artışı TÜFE’den hesaplanacak
– Kira bedelinin belirlenmesinde üretici fiyatları yerine tüketici fiyat endeksinin artış oranı olacak şekilde belirlenecek (Bu düzenlemenin yapılacağı geçtiğimiz aylar içerisinde iktidar temsilcileri tarafından hali hazırda dile getirilmişti).
– Konut hesabı uygulamasının daha etkin ve tasarrufları arttırıcı bir sistem haline getirilmesini teminen, sistem Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Varlık Fonu’na vergi kolaylığı
– Sermaye piyasalarına derinlik kazandırabilmek ve bu piyasalardaki ürünleri çeşitlendirmek adına varlık finansmanı fonlarının sermaye piyasalarında yaptıkları işlemler sebebi ile lehe aldıkları paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna tutulması,
Et ucuzluğu için hayvan ticaretine kolaylık
– Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve üreticilerden satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan pay kaldırılacak.
Bebek sütüne şalgama ÖTV yok
— Bebek devam sütünde ve şalgamda ÖTV kaldırılacak.
Konut hesabına devlet desteği yüzde 20 artıyor
– Konut hesabına katılanlara devlet katkısı 20 bin liradan 25 bin liraya çıkarılıyor
İşsizlik ödeneğinde ‘patron mağduriyeti’ne son
– İşsizlik ödeneğinden yararlanma koşullarında kolaylık sağlanarak, devamsızlık hallerinden kaynaklı ödememe durumunun ortadan kaldırılacak. Bu kapsamda işsiz kalmadan önceki son 120 gün pirim ödeme koşulu kaldırılacak ve hizmet akdiyle işyerine bağlı olma koşulu getirilecek. Böylece patronun prim ödememesi sebebi ile işçinin işsizlik maaşından yararlanamaması gibi durumların önüne geçilmesi hedefleniyor.
Yaşlılık aylığı en az 1000 lira
– Yaşlılık/malullük/ölüm aylığı almakta olan emeklilerimize ve hak sahiplerine ödenen aylıklar için 1000 TL’lik alt sınır belirlenecek.