Tuğba Özer’in yaptığı habere göre iktisat dersleri veren Büyükyılmaz, bu yılın nisan ayı içerisinde üniversitenin mevcut ilanına başvurdu.
Bir ay sonra gerçekleştirilen sınavı birincilikle kazanan akademisyen, eylül ayına kadar beklediği güvenlik soruşturması olumlu bir şekilde sonuçlanınca 3 eylül gününde işe başladı. Akademisyen, 17 eylül gününde üniversite ile üç yıllık bir sözleşme imzaladı.
Sözleşmesini de imzalayan akademisyen 22 ekim gününde ders anlatırken YÖK’ten bir e-posta aldı. YÖKSİS üzerinden kendisine gönderilen e-postada “Avrasya Üniversitesi tarafından sistemimizden çıkarıldınız” ifadesi yer aldı.
‘Sakıncalı gördük’
Akademisyen, kendisine gönderilen bu e-posta sonrasında rektörlüğe gittiğini dile getirerek şunları söyledi: “Bana rektör yardımcısı imzalı bir kağıt verdiler. Kağıtta, ‘Özlük dosyanızda yapılan inceleme sonucunda kurumumuzda çalışmanız sakıncalı görüldüğünden 22 Ekim tarihi itibariyle görevinize son verilmiştir’ yazıyordu. Kağıdı aldım ve bir daha da okula dönmedim.”
Akademisyen Murat Büyükyılmaz, ‘sakıncalı’ denilerek fişlendiğini ve bu koşullar altında Türkiye’de akademik alanda çalışmasının önünün tıkandığını belirtti.
Akademisyen bir de dava açtı: “İşime geri döneceğimi düşünüyordum aslında çünkü karar çok saçma. Dava açmamak için uzun süre bekledim. Yasal sürenin dolmasına birkaç gün kala artık yapacak bir şeyim kalmadığı için dava açtım. Şimdi yurtdışında doktorama devam edebilmek için burs arıyorum. Çünkü burada bir yere başvurmam anlamsız. En kötü tarafı da hiçbir şey söylemeden ‘sakıncalı’ denilip fişleniyorsun. Ve bu durum senin Türkiye’de akademik alanda çalışmanı engelliyor.”