Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Öğretim Görevlisi Hayal Güleç, bindiği asansörle yanlışlıkla binlerce çini parçasının bulunduğu depoya indi. Orada bulunan eserleri inceleyebilmek için müzeden izin alamayan Güleç, daha sonrasında 16’ncı yüzyıl çinilerini kendisine tez konusu seçerek gerekli izinleri aldı.
Çinileri inceleyen öğretim üyesi, Türkiye topraklarında yer alan tarihi eserlerden sökülmüş 44 çiniyi arşiv belgeleri ile tespit etti. Güleç, Topkapı Sarayı, Yeni Cami, Diyarbakır Sahabeler Türbesi’nden ve 16’ncı yüzyıl dönemine ait 4 camiden, Ermeni Katolik kilisesinden, Takkeci İbrahim Ağa Camisi’nden alınan eserlerin varlığını tespit etti.
Akademisyenin bulduğu Fransızca bir mektup ise, Bursa’da 1855 yılı içerisinde meydana gelen deprem sonrası Bursa Yeşil Cami ve türbesinde meydana gelen hasarı onarabilmesi adına 1863 yılında Ahmet Vefik Paşa tarafından görevlendirilen Fransız restorasyon uzmanı Leon Parville’in eserleri Britanya’ya götürdüğünü ortaya koydu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kendisini çağırıp yaptığı araştırmasına yönelik bilgi aldığını ifade eden Güleç, bakanlığın, çalışmasından sonra çinilerden haberdar olduğunu belirtti.