Seramik ve Cam sanatçıları Nevin Yici ve Nevin Aktaş, Orta Atölye’nin sahipleri.
Kişisel sergiler açıyorlar, eserleri son yıllarda yoğun ilgi görüyor. Seramik sanatına gönül vermiş bağımsız sanatçılarımızdan, Nevin Yici ve Nevin Aktaş ile bu hafta sonu yapılacak olan Açık Stüdyo Günleri 2018’e katılmaları vesilesiyle hem etkinliği hem de seramik ve cam sanatının Türkiye’de sanatseverlerle ilişkisini konuştuk.
Açık Stüdyo Günleri’ne geçen yıl da Orta Atölye olarak katılmıştınız. Bu sürece dahil olmak bir sanatçı için ne anlam taşıyor?
Sanatseverlerle bir araya gelmek çok önemli çünkü aslında bu sinerjiye hepimizin ihtiyacı var. Bu anlamda her yıl gerçekleşen açık stüdyo günleri hem sanatçıların da bir araya gelme imkanı bulduğu hem de sanata ilgi duyan insanların farklı disiplinlerde çalışan sanatçıları kendi yerlerinde ziyaret edebildiği bir ortam yaratıyor.
Açık Stüdyo Günleri’nde sanatseverler yoğun bir tur atıyor sanırız. Ne şekilde bir ziyaret rotası önerirsiniz?
Bu oluşum şimdilik İstanbul ile sınırlı olduğu için Avrupa ve Anadolu yakasını kapsıyor. Öncelikle ziyaretçilerin kendilerine en yakın noktadan başlamalarını öneririm.
Sanatın hangi kollarını izleme şansı bulacağız?
Farklı disiplinlerde çalışan sanatçılar var. Resim, heykel, seramik, enstelasyon, performans ve video gibi farklı alanlarda çalışan bağımsız ya da kollektif sanatçı mekanlarını kapsıyor.
Orta Atölye’de iki Nevin olarak ortaksınız. Nevin Yici ve Nevin Aktaş. Seramik ve Cam sanatçısı olarak Türkiye’deki potansiyeli nasıl görüyorsunuz?
Anadolu’nun içinde barındırdığı kültür göz önüne alınırsa, seramiğin insanlık tarihi kadar eski olduğunu görüyoruz. Günümüz seramik sanatı ve sanatçıları bu konuda aslında emekleme çağında çünkü her sanatçının kendi tarzını ortaya koyabildiği noktaya daha yeni geldik ama sanatseverlerin seramik sanatına yaklaşımı umut verici.
Bu yıl Kadıköy Yeldeğirmeni, Avrupa Yakası’na göre büyük ağırlık kazanmış görünüyor. Siz de Yeldeğirmeni sanatçıları arasındasınız. Son bir yılda neler değişti de sanatın rotası yenilendi?
Evet, doğru bir tespit. Sanatçılar atölyelerini kendilerini daha rahat hissettikleri bölgelere taşımaya başladılar. Burada tabii farklı sebepler var, maddi ve manevi ama temelde huzurlu mekan arayışı insanları bu bölgeye yönlendirdi.
Orta Atölye’yi Rasimpaşa Mah. İzzettin Sokak 27/A Yeldeğirmeni – Kadıköy’deki adreslerinde ziyaret edebilirsiniz!
**Açık Stüdyo Günleri /Open Studio Days 5-7 Ekim 2018 – İstanbul**
101 sanatçıya ait 41 sanat atölyesinin kapılarını ziyaretçilere açtıkları Açık Stüdyo Günleri // Open Studio Days, Deniz Beşer tarafından kar amacı gütmeyen, sponsorsuz bir organizasyon olarak koordine ediliyor.
5-7 Ekim 2018 tarihleri arasında beşincisi gerçekleşecek olan Açık Stüdyo Günleri’nde resim, heykel, fotoğraf, enstalasyon, performans ve video gibi disiplinler üzerine çalışmalar gerçekleştiren görsel sanatçılar, sanatçı kolektifleri ve bağımsız sanat alanları Taksim, Cihangir, Kurtuluş, Niantaşı, Beyoğlu, Galata, Karaköy, Tarlabaşı, Kadıköy ve Büyükada bölgelerinde bulunan ev, atölye ve sanat alanları yer alıyor. Ziyaretçiler ise harita aracılığıyla bir atölyeden diğerine ulaşarak normalde ziyarete açık olmayan sanatçıların çalışma ortamlarına misafir olacaktır.
Sanatı sergileme ve günümüz sanat dünyasının önemli unsurlardan biri olan “ağ oluşturma” için bağımsız bir yapı mantalitesi güden Açık Stüdyo Günleri, aynı zamanda herkesin sanata erişimini amaçlıyor.
İstanbul’un farklı uluslardan sanatçılar içinde önemli bir merkez olduğunun altını çizen etkinlik, Türkiye dışında Macaristan,Azerbaycan ve Mısır gibi ülkelerden de sanatçılara ev sahipliği yapıyor.
Dünyanın birçok yerinde düzenlenen “Açık Atölye” organizasyonlarına paralel bir yapıda işleyen ASG, İstanbul’un en kapsamlı açık atölye etkinliği olarak ziyaretçilerini sanatçı atölyelerinde ağırlıyor.
Açık Stüdyo Günleri 2018’de ev ve atölyelerini ziyarete açan sanatçılar:
Güneş Acur, Metin Akbaş, Deniz Önlü // Serdar Akpınar, Setenay Alpsoy, Seydi Murat Koç // Küme Art (Ahmet Sarı, Ali Alışır, Ali İbrahim Öcal, Barış Cihanoğlu, Beyza Boynudelik, Burçin Erdi, Çağrı Saray, Deniz Pasha, Duygu Sabancılar, Ekin Su Koç, Elif Karadayı, Elifko, Emel Ülüş, Emre Ülüş, Enes Debran, Ercan Ayçiçek, Erdinç Babat, Esra Meral Demircan, Fırat Engin, Furkan Paydaş, Gamze Zorlu, Gizem Çeşmeci, Görkem Dikel, Hakan Esmer, Hasan Şahbaz, Horasan, Hüseyin Demirbaş, İpek Yeğinsu, Kadriye İnal, Mali, Mehmet İçöz, Mehmet Turgut, Mustafa Duymaz, Nezihe Bilen Ateş, Nur Gürel, Sayat Uşaklıgil, Selahattin Yıldırım, Semih Zeki, Serdar Kaynak, Serkan Yüksek, Serpil Mavi Üstün, Sertap Yeğin, Seydi Murat Koç, Şafak Yükseler, Şenay Ulusoy, Tarık Ceddi, Tuğçe Güney, Yağmur Çalış, Zeynep Akgün, İpek Milli), Taylan Ünal // Bulut Bagatur, Nur Bardakçı, Gözde Başkent, Deniz Beşer, Nevin Çakır // Muhittin Can, Tarık Ceddi, Nihan Yardımcı Çetinkaya, Deniz Çobankent, Özgür Demirci, Görkem Dikel, Günsel Demirci Dinler, Nurselin Naç // Özümcan Engüzel, Walid Farouk, Şehlem Kaçar // Meryem Güldurdak, Metin Toplu // İrem Hakyemez, Deniz İkizler, Nevin Taşkıran Kaçmaz, Sedef Karakaş, Sevim Kaya, Elifko // Ebru Köreken, Beksultan Oğuz // Barış Mengütay, Melek Mercan, Elif Çatlıoğlu ( X House Project), Ayşen Savcı, Başak Sipahioğlu, Ezgi Sönmez , Who are those people – textile and print studio (Bahar Meydan// Berna Süslü), Khanım Taghıyeva, Öykü Topal, Lea Toth, Fatma Sağ Tunçalp, Emel Ülüş, Yeşim Us, Cengiz Yatağan, Nevin Aktaş // Nevin Yici, Sanat Enstitüsü (Aras Yazıcı, Aslıhan Mumcu, Selin Yağmur Sönmez), Ebru Zarakolu
Ziyaret Saatleri:
Açık Stüdyo Günleri (1.gün): 5 Ekim 2018, 15:00-21:00 (Cuma)
Açık Stüdyo Günleri (2.gün): 6 Ekim 2018, 14:00-21:00 (Cumartesi)
Açık Stüdyo Günleri (3.gün): 7 Ekim 2018, 14:00-21:00 (Pazar)