Koç Üniversitesi ekonomi profesörü Selva Demiralp, Merkez Bankası’nın gerçekleştirdiği faiz artışının eski politikalardan keskin bir dönüş anlamına gelmediğini ifade etti.
Koç Üniversitesi ekonomi profesörü Selva Demiralp, BBC Türkçe’de bugün yazdığı yazıda faiz kararına yönelik olarak dikkat çeken bir değerlendirmede bulundu. Eski politikalardan keskin bir ‘U dönüşü’ olmadığını söyleyen Demiralp, enflasyonla mücadelenin birincil öncelik olmadığını belirtti.
Koç Üniversitesi ekonomi profesörü Selva Demiralp şunları dile getirdi:
*Faiz artışının bu kadar düşük dozda kalmasını eski anlayıştan keskin bir kopuş ya da bir U dönüşünden ziyade eski anlayışın önünün tıkandığı bir noktada yan yollara sapma olarak yorumluyorum. Eski dönemin muhasebesinin yapılmaması, ‘Yeni Ekonomi Modeli’ çerçevesinde agresif faiz indirimlerine giden PPK üyelerinin görevlerini korunması bu fikrimi destekliyor.
*Faiz artışının düşük tutulması ‘kademeli’ artış patikasının parçası mıdır, yoksa daha fazla faiz artışına izin çıkmadığının bir işareti midir? Ben ikinci olasılığı yüksek buluyorum. Zira yeni ekibin temiz bir sayfa açıldığına, atılan adımın uzun soluklu olacağına dair vereceği sinyal açısından ilk faiz artışının sembolik bir önemi vardı.
*Eldeki cephanenin kısıtlı olduğu, faiz artışı konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan fazla izin çıkmadığı bir noktada, erken gelecek yüklü bir faiz artışı psikolojik olarak daha güçlü bir etki yaratabilir, beklentiyi daha hızlı aşağı çekebilir ve bu şekilde ilerde daha az faiz artışı ile daha çok mesafe alınabilirdi.
*Böyle bir yolun seçilmemiş olması enflasyonla mücadelenin de birincil öncelik olmadığına, bundan ziyade ödemeler dengesi ile ilgili bir krizi önleyecek, içeriye bir miktar döviz girişi sağlayacak geçici bir programın ön planda tutulacağına işaret ediyor olabilir.
*Nasıl ki yetersiz dozda antibiyotik alırsanız daha dirençli bakteri ile karşılaşıp daha yüksek dozda ilaca ihtiyaç duyarsanız, enflasyon da ne kadar katılaşırsa tedavisi o kadar zorlaşır.