Türk-İş’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koyabilmek ve temel ihtiyaç maddelerinde meydana gelen fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını tespit edebilmek amacıyla her ay gerçekleştirdiği ‘Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın şubat ayı sonuçları açıklandı.
Dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli bir şekilde beslenebilmesi adına gerçekleştirmesi gereken gıda harcaması tutarını ifade eden ‘açlık sınırı’ bu ay için 2 bin 719 lira olarak belirlendi.
Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlarına yönelik olarak gerçekleştirilmesi zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen ‘yoksulluk sınırı’ ise 8 bin 856 lira oldu. Bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3 bin 297 lira olarak hesaplandı.
Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda ihtiyacı için gerçekleştirmesi gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya kıyasla yüzde 2.53 artış gösterdi.
Gıdada artış yüzde 20.44
Yılın ilk iki ayı itibarıyla fiyatlarda meydana gelen artış yüzde 4.98’i bulurken gıda enflasyonunda son 12 ay itibarıyla artış oranı yüzde 20.44 oldu.
Süt, yoğurt, peynir grubunda, süt fiyatında meydana gelen artış bu ay da devam etti yoğurt ve peynir ise fiyatı geçen aya kıyasla değişmedi.
Kıyma ve kuşbaşı et fiyatı aylar sonra artış gösterdi. Buna karşılık sakatat ürünleri ve tavuk fiyatı aynı kaldı. Balık fiyatları geçen aya kıyasla artış gösterdi. Yumurta ve bakliyat ürünlerinin fiyatı ise değişmedi.
Sebze-meyve, irmik ve şeker fiyatlarında artış yaşandı
Sebze-meyve fiyatları kış koşullarının da etkisi ile ortalamada artış gösterdi. Bunda, sokağa çıkma kısıtlaması sebebi ile hafta sonu kurulan semt pazarlarının hafta içine kayması ve semt pazarlarına çıkan kişi sayısının azalması etkili oldu.
Ekmek, pirinç, un, makarna, bulgur gibi ürünlerin fiyatında önemli bir değişiklik tespit edilmezken, irmik fiyatları arttı.
Tereyağı, margarin, zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı aynı kaldı. Çay ve ıhlamurun yanı sıra bal, reçel, pekmez, tuz ve salça fiyatı bu ay fiyatı değişmeyen gıda ürünleri oldu. Şekerin fiyatı ise arttı.