İstihdam teşviki ve borç yapılandırma düzenlemelerini de içermekte olan İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi’nden, esnek çalışmaya yönelik maddeler çıkarılacak.
Söz konusu kararda, işçi konfederasyonlarının iktidar ve muhalefet ile geçen haftadan bu yana yürüttüğü müzakereler etkili oldu.
AKP’nin hazırladığı 51 maddelik yasa teklifinin ilk 20 maddesi geçen hafta TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.
Söz konusu teklifin tartışmalı maddeleri bu haftaya bırakılmıştı.
AKP yönetimi, konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan’a götürdü. Sendikaların talepleri doğrultusunda, düzenlemeden vazgeçilmesi görüşü benimsendi.
Buna göre, 25 yaşından küçük, 50 yaşından büyük işçilerin iki yıl koşulsuz belirli süreli sözleşme ile çalıştırılmasına yönelik düzenleme teklif metninde yer almayacak.
Ayrıca, 25 yaşından küçük kişilerin ayda 10 günden az çalışması durumunda malullük, yaşlılık, ölüm aylığı için gerekli olan uzun vadeli sigorta kollarından prim yatırılmamasını öngören hüküm de teklif metninden çıkarılacak.
AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş esnek çalışmaya yönelik olarak 33 ve 37’nci maddelerin tekliften çıkarılmasına karar verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Sendikaların taleplerini aldık. MHP grup başkanvekilleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Biz de cumhurbaşkanımızla görüştük, onların talimatları gereği bu iki maddeyi daha detaylı çalışmak üzere metinden çıkaracağız, şu an çıkarıyoruz onları. Esnek çalışma çıkıyor.”