Konkordato terimi, borçlarını ödemekte güçlük çeken hatta ödeyemeyen şirketin mahkemeye başvurarak alacaklılara belli bir düzen içerisinde tarafsız bir şekilde ödeme yapılmasını talep etmesine ilişkin uygulanan prosedür için kullanılıyor.
Piyasalarda özellikle son aylarda alacak-verecek dengesini koruyamayan farklı sektörlerden şirketler ve de şahıslar, bankalardan ve alacaklılardan gelen kredi baskısına karşı koyabilmek adına konkordato ilan ediyor.
NTV’nin yaptığı habere göre, yasa teklifi kabul edilirse, yalnızca ‘kamu yararına denetim yapma yetkisine sahip’ denetim firmaları rapor hazırlayabilecek.
Denetim firmaları, hatalı ya da mahkemeyi yanıltıcı rapor hazırlamaları durumunda lisans iptaline varan cezalar ile karşılaşabilecek.
Teklifle konkordatoya giden şirketlere atanan komiserlerden en az birinin bağımsız denetçi olması zorunluluk haline gelecek. Düzenleme ile şu anda 250 olan rapor verebilecek kuruluş sayısı 110’a düşecek.
Raporlarda son 45 gün yerine 3 aylık bilançolar dikkate alınacak.
Abonelik borçlarına icra takibi
Abonelik borçlarına icra takibi ile ilgili gerçekleştirilecek olan düzenleme de teklifte yer alıyor. Buna göre ulusal yargı ağı bünyesinde merkezi takip sistemi kurulacak.
Alacaklı avukatı, borçlunun mal veya alacağını bu sistem üzerinden sorgulayabilecek. Avukat, icra takibi başlatmak için merkez sistem üzerinden takip talebini dolduracak. Talebin kaydedilmesinden sonra ödeme emri düzenlenecek ve borçluya ulaştırılacak.