İstifanın kabulüne ya da reddine yönelik olarak henüz herhangi bir resmi açıklama bu sabah itibariyle yapılmamasına karşın bir Hazine yetkilisi istifa paylaşımının Berat Albayrak’a ait olduğunu dün teyit etti.
Piyasalarda ekonomi politikalarında nelerin değişeceğini Berat Albayrak’ın yerine gelebilecek yeni bakanı beklemeye devam ediyor.
Diğer taraftan başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere sürece siyasilerin yorumu ve yeni görevden alma/atamaların olup olmayacağı takip ediliyor.
Piyasanın dikkatle izlediği Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal ilk açıklamasını bu sabah gerçekleştirdi. Söz konusu açıklamada, PPK’ya kadar mevcut durumun gözden geçirileceği, oluşacak veri ve değerlendirmeler ile gerekli politika kararları alınacağının altı çizildi.
Bankacılar bu hafta küresel anlamda meydana gelebilecek gelişmelere rağmen piyasalarda lokal gelişmelerin ön planda kalmasını bekliyor.
Dolar/TL Merkez Bankası’nın piyasaların beklentilerini karşılayamayan adımları ve ABD seçimleri kaynaklı küresel fiyatlamalar sonucunda cuma günü 8.58 ile rekor kırmış, avro/TL’de 10.19 seviyesine yükselmişti.
Dolar/TL hafta sonu 8.58 tarihi zirvesinden 8.3’e kadar geriledi. Düşüş Berat Albayrak’ın istifasının hemen sonrasında yaşandı. TL’nin değer kazancı illikit piyasada yüzde 2’yi aştıktan sonra kur bu sabah ilk işlemlerde saat 10:18’de 8.20 seviyesinde işlem gördü. Öğlen saatleri içerisinde 8.1’in altını gören kur, saat 14:47’de 8.07’den işlem gördü.
Liranın dolar karşısındaki son üç yıl içerisindeki değer kaybı yüzde 55 civarında. Bu verilere göre 22 gelişmekte olan para birimi değerlendirildiğinde lira açık ara en çok değer kaybeden para birimi konumunda. Liranın bu yılki kaybı ise yüzde 30 seviyesinde.
Naci Ağbal görevi Uysal’dan devralmasının sonrasında cumartesi günü Merkez Bankası’nın mevcut yöneticileri ile yürüttüğü istişarelerin sonrasında dün de banka genel müdürlerinin de yer aldığı sektör temsilcileriyle görüşme gerçekleştirdi.
Sektör yetkilisinden alınan bilgiye göre görüşmelerde makroekonomik gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu. Naci Ağbal banka genel müdürlerinden beklentilerini ve yapılması gerekenlere yönelik olarak görüşlerini aldı.
Lirada Merkez Bankası’nın piyasa beklentilerini karşılamayan ekim ayı faiz kararından bu yana neredeyse her gün değer kaybı ve negatif ayrışma yaşanıyordu.
Bankacılar liradaki değer kaybı ve ayrışmayı, düşük faiz, yüksek enflasyon ve azalan rezervlere karşın devam etmekte olan dış finansman ihtiyaçları başta olmak üzere Türkiye’ye özgü risklere bağlıyorlardı. ABD seçimleri, jeopoolitik gelişmeler ve küresel piyasalar da sürece etki ediyordu.
Merkez Bankası’da beklenmedik ve hızlı yaşanan başkanlık değişiminin liradaki değer kaybı ve son dönem içerisinde bir çok adım atılmasına yönelik bunlardan sonuç alınamaması neticesinde meydana geldiği değerlendirildi.