1 ocak günü itibari ile devreye giren yeni düzenleme ile çok tehlikeli sınıfta yer alan, 10’dan fazla çalışanı bulunan ve son 3 yıl içerisinde ölümlü ve sürekli iş göremezlik ile sonuçlanan iş kazası bulunmayan iş yerlerinde, çalışanların işsizlik sigortası işveren payı, bir sonraki takvim yılından geçerli olmak üzere 3 yıl süre ile yüzde 1 olarak alınacak.
İşsizlik sigortası primi, sigortalının 506 sayılı sosyal sigortalar kanununun 77 ve 78’inci maddelerinde ifade edilen prime esas aylık brüt kazancı üzerinden; yüzde 1 sigortalı, yüzde 2 işveren, yüzde 1 oranında devlet katkısından oluşuyor. Bu durumda işverenden alınan sigorta payı ile çalışandan alınan pay aynı olacak.
İşverenlere işsizlik sigortası fonundan destek
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Birimi’nin (DİSK-AR) 2019 asgari ücret raporuna göre, 2007 yılı içerisinde asgari ücretin işverene maliyeti net asgari ücretin yüzde 70’i kadar daha fazlaydı. Yani, net asgari ücret 100 ise işverene maliyeti 170 idi. 2008 yılından itibaren brüt maliyet düşmeye başladı. 2018 itibarı ile asgari ücretin işverene maliyeti net asgari ücretin yüzde 49 fazlası oldu. Hazine’den ve İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanan çok sayıda teşvikle desteklenen işverenler asgari ücret maliyeti artışından önemli ölçüde korunmuş oldu.
Ziraat Bankası futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırıyor
Türkiye’de yıllardır izlenen yanlış tarım politikaları, artan girdi maliyetleri ve çok sayıda tarım ürününün ithal edilmesi sebebi ile çiftçiler üretim yapmayı bırakıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre üretim miktarları, 2018 yılı içerisinde bir önceki yıla kıyasla tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde %5,8, sebzelerde %2,6 azaldı. Çiftçi kazandığı paranın artan maliyetlerini karşılamadığı gerekçesi ile üretim yapmıyor. Böyle bir dönem içeriisnde çiftçinin en büyük destekçisi olması gereken Ziraat Bankası futbol kulüplerinin borçlarını yapılandırıyor. Çiftçiler için ise herhangi bir kampanya söz konusu değil.
Çiftçiyi ve tarımı desteklemek için kurulan Ziraat Bankası bakın neler yapıyor? Milyonlarca dolarlık kaynak nasıl heba ediliyor kendiniz görün. Paylaşalım ki halk gerçekleri, öğrensin. pic.twitter.com/W43MvEwlso
— LeMan HaBer (@LeManHaBer) 8 Ocak 2019