Merkez Bankası’nın konu ile ilgili olarak gerçekleştirdiği açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Likidite yönetimi çerçevesinde 10 Ağustos 2020 tarihinden geçerli olmak üzere piyasa yapıcı bankalara açık piyasa işlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkan limitleri yarıya düşürülmüştür. Güncellenmiş limitler konusunda bankalara ayrıca detaylı bilgilendirme yapılacaktır.”
Merkez Bankası dün geçmişte de birçok defa kullanılan ve piyasa tarafından örtülü faiz artışı olarak da isimlendirilen likidite sıkılaştırmasına gideceğini açıklamış ilgili ilk adımlar da dün itibariyle görülmüştü.
Bir bankanın yöneticisi Reuters’a yönelik olarak konu ile ilgili şu yorumda bulundu: “İlgili limitlerin düşürülmesi piyasa yapıcı bankaların sağladığı nispeten daha ucuz fonlama imkanlarının yarı yarıya azaltılması anlamına geleceğinden bankanın dün başlayan sıkılaştırma adımlarını kuvvetlendireceği piyasaya uyguladığı ortalama fonlama maliyetinin artacağı anlamına geliyor.”
MB geçmiş başkanlar dönemlerinde de siyasetin faiz artışlarına sıcak bakılmadığı dönemler içerisinde politika faizini sabit tutarak fakat likidite politikasını değiştirerek bir çok kez aslında faiz artışı gerçekleştirmiş ve bu sistem piyasa tarafından ‘örtülü faiz artışı’ olarak adlandırılmıştı.
Uygulama geçmişte bankanın politika faizini değiştirmeden de olsa faiz artışı yapabileceğini gösterdiği için piyasaya her seferinde pozitif etki yaratmıştı.